Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2011,
14.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dejan Židan

Torek, 7. 6. 2011, 14.41

7 let, 12 mesecev

V Sloveniji zaradi krize z E.coli bistveno padle cene vrtnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kot marsikje v EU so tudi v Sloveniji zaradi krize z E.coli bistveno padle cene vrtnin, a sama prodaja se za zdaj ni bistveno zmanjšala.

Tako je v Luksemburgu povedal kmetijski minister Dejan Židan po izrednem zasedanju kmetijskih ministrov EU. Ministri so sicer zavrnili dosedanje predloge Evropske komisije v pomoč oškodovanim proizvajalcem.

Prodaja se je začela močno zniževati

"Trend je, da se cene pri posameznih vrtninah znižujejo na 50 odstotkov cene, ki je običajna za ta letni čas," je minister Židan pojasnil stanje cen za sadje in zelenjavo v Sloveniji na podlagi ocen, ki jih dobivajo od velikih prodajalcev.

Marsikje v EU se je po Židanovih besedah začela v zadnjih dneh bliskovito zniževati prodaja in ob tem tudi cene. Tako nekatere države poročajo, da se cene posameznih proizvodov gibljejo pri 50 odstotkih, pri kumarah celo zgolj pri 30 odstotkih pričakovane običajne cene.

Iz Španije prihajajo ugodne cenovne ponudbe Izrazite pritiske na zniževanje cen je minister pojasnil z dejstvom, da iz držav, ki ne morejo prodati svojih vrtnin, na primer iz Španije, Portugalske in Nizozemske, prihajajo izjemno ugodne cenovne ponudbe. Ministra skrbi vpliv tega trenda na trg vrtnin v Sloveniji.

Razmerje se je spremenilo v korist slovenskih proizvajalcev

Minister je pojasnil, da podatke o tem, kaj se dogaja s prodajo in cenami, zbirajo dnevno. Trgovinska zbornica je doslej poročala, da se je prodaja zmanjšala za pet odstotkov, pri čemer se je razmerje spremenilo v korist slovenskih proizvajalcev.

"V Sloveniji so se delno spremenile nabavne navade, zelenjava slovenskega porekla je v tem trenutku zelo iskana, sicer pa slovenski kupci do določene mere bojkotirajo zelenjavo iz tujih virov. To je sprememba," je še pojasnil minister.

Ukrepi tudi za države, ki niso velike proizvajalke vrtnin Ker pa imajo tudi slovenski proizvajalci vrtnin že škodo zaradi padanja cen, čeprav se sama prodaja ni bistveno zmanjšala, je po ministrovih besedah pomembno, da bodo ukrepi, ki jih pripravlja komisija, na voljo tudi državam, ki niso znane kot velike proizvajalke vrtnin.

Kmetijski ministri so zavrnili komisarjev predlog

Komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos je predstavil predlog, da se oškodovanim proizvajalcem pomaga za obdobje od 26. maja do konca junija, in sicer da se jim nadomesti 30 odstotkov izpada prihodka in da je ovojnica pomoči v prvi fazi 150 milijonov evrov.

Kmetijski ministri tega predloga niso sprejeli. Španska ministrica je opozorila, da proizvajalec, ki je ostal brez prodaje, ob takšni pomoči preprosto propade. V komisiji so obljubili, da bodo naslednji teden predstavili bistveno izboljšan predlog pomoči.

Židan je še opozoril, da prvotni predlog, ki se nanaša samo na organizacije proizvajalcev oziroma njihove pridružene članice, za del Evrope, kjer sistem temelji na zadružnem sistemu ali samostojni prodaji, preprosto ni sprejemljiv, zato je treba ukrepe prilagoditi.

"Nismo izvedeli nič novega"

Drugi vidik razprave na izrednem zasedanju zaradi krize po izbruhu okužbe z E.coli, se je nanašal na varnost hrane. Komisar za zdravje John Dalli je predstavil "nove informacije, ki jih ni, tako da v bistvu nismo izvedeli nič novega - vir še vedno ni poznan", je dejal Židan.

Burna razprava med Španijo in Nemčijo Nemška ministrica Ilse Aigner je v bran očitkom, ker je Nemčija sprva dejala, da so vir okužbe španske kumare, kar se je pozneje izkazalo za neresnično, a je sprožilo bojkot španske zelenjave pri potrošnikih, opozorila, da so v takih primerih dolžni ravnati po načelu previdnosti.

Španska ministrica Rosa Aguilar Rivero, ki je odločno zavrnila predlog komisije za pomoč oškodovanim proizvajalcem ter kritizirala ravnanje Nemčije in EU, je poudarila, da je proizvodnja vrtnin v Španiji ena bistvenih, z letnim prihodkom 8,8 milijarde evrov.

Španija zaradi netočnih obtožb zahteva stoodstotno povračilo škode, sicer pa grozi s pravnim postopkom. Špansko združenje izvoznikov sadja in zelenjave je v ponedeljek ocenilo, da so španski proizvajalci od začetka krize na teden izgubili 225 milijonov evrov.

"Kaj takega se ne sme ponoviti!" Madrid od Nemčije in EU zahteva tudi odgovore na vprašanja, zakaj sta dovolili obtoževanje Španije, preden so bili testi končani. V Španiji poudarjajo, da je treba preprečiti, da bi se kaj podobnega še kdaj zgodilo, zato želijo izboljšanje mehanizma za obveščanje o varnosti hrane.

Težave ima tudi Poljska

Resne težave ima po navedbah slovenskega ministra očitno tudi Poljska, velika proizvajalka jagod in malin z letnim prihodkom okoli milijarde evrov. Pomemben kupec poljskih jagod in malin je Rusija, ki je po Židanovih besedah prav danes tudi za te proizvode uvedla prepoved uvoza.

Nemške zdravstvene oblasti iz Spodnje Saške so v nedeljo kot možen vzrok za okužbe z nevarnim sevom bakterije E.coli, zaradi katere naj bi doslej v Evropi umrlo najmanj 25 ljudi, navedle kalčke, vendar so v ponedeljek to možnost zavrgle. Vira okužbe za zdaj še niso ugotovile.

Ne spreglejte