Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija droga test Vladimir Putin

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 8.45

8 let

V Rusiji bodo lahko učence testirali, če so na drogah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki predvideva psihološke in medicinske teste za tiste učence, za katere sumijo, da bi bili pod vplivom drog.

Testi bodo sicer prostovoljni in sestavljeni iz dveh delov. Prvi del je pisen psihološki test, ki mu bo sledil zdravstveni pregled, da bi ugotovili sledi drog v telesih učencev. Če bodo strokovnjaki odkrili sledove drog, potem jih bodo lahko poslali v centre za odvajanje od odvisnosti drog. Le otroci, ki so mlajši od 15 let, bodo potrebovali soglasje staršev, da se takšen test lahko opravi, piše Russia Today.

Številne kritike zakona Nekatere ruske regije so takšne teste že pred časom vpeljale, v drugih regijah pa so testi prostovoljni. Zvezni zakon je bil oblikovan novembra lani, parlament ga je sprejel maja, predsednik Putin pa ga je odobril mesec dni pozneje. Ta zakon pa je v Rusiji že povzročil negodovanje – v nekaterih primerih so prosili starše, da bi podpisali soglasje za test, vendar jim niso povedali rezultatov testov.

Kritiki zakona pa pravijo, da je zaščita občutljivih informacij nezadostna, hkrati pa opozorili na škodo, če bodo rezultati testov, ali samo tistih, ki niso želeli opraviti testa, postali javni. Nekateri pa izpostavili preveč sproščen pristop strokovnjakov, saj je med vprašanji na testu tudi: "Ali ste kdaj vdihavali bencin ali aceton, da bi doživeli neverjetno izkušnjo?" To pa bi po mnenju nekaterih mlajše otroke napeljalo ravno k takšnemu početju.

Četrtina mladih že poskusila prepovedane droge Glede na zadnje rezultate med Rusi, ki so stari med 11 in 24 let, je približno četrtina že poskusila prepovedane droge, največkrat ko so bili stari 15 ali 16 let. Število odvisnikov v Rusiji je težko oceniti, saj je registriranih odvisnikov, ki so v centrih za odvajanje, približno 500 tisoč, vendar pa so strokovnjaki prepričani, da je število tistih, ki redno uporabljajo droge, med dva in 2,5 milijona ljudi.

Rusija ima sicer dokaj stroge zakone proti drogam, predsednik Vladimir Putin pa nasprotuje tudi t. i. mehkim drogam, ki se jih je dotaknil v enem izmed svojih zadnjih govorov. Poudaril je, da je legalizacija mehkih drog v nekaterih državah nevarna, piše Russia Today.

Ne spreglejte