Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2022,
18.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

20

Natisni članek

Rusija nafta

Petek, 2. 12. 2022, 18.46

1 leto, 4 mesece

V ponedeljek EU ostane brez ruske nafte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

20

nafta zemeljski plin bencin dizel | Države članice EU so se junija dogovorile o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU. | Foto Shutterstock

Države članice EU so se junija dogovorile o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU.

Foto: Shutterstock

Po izteku prehodnega obdobja bo v ponedeljek v EU začela veljati prepoved uvoza ruske surove nafte, o kateri so se članice Unije dogovorile junija. Za nafto, dobavljeno po naftovodih, bo veljala izjema. EU bo zgornjo mejo za ceno ruske nafte postavila pri 60 dolarjev za 159-litrski sod in s tem podprla dogovor v okviru skupine G7, v kateri sodeluje.

Države članice EU so se junija dogovorile o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU. Dogovorile so se, da bo prehodno obdobje za ustavitev uvoza surove nafte trajalo šest mesecev, kar pomeni, da bo embargo začel veljati v ponedeljek. Za naftne derivate pa bo embargo začel veljati šele čez dva meseca.

EU za omejitev cene za rusko nafto pri 60 dolarjev za sod

Ceni, postavljeni pri 60 dolarjih za sod nafte, je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila ta nižja. A je v pogajanjih popustila in ukrep uradno podpira. Ta bo uradno objavljen ta konec tedna.

Madžarska in Slovaška bosta iz Rusije prejemali surovo nafto, a je ne bosta smeli izvažati v druge države 

Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, bo še naprej veljala začasna izjema. Tako bodo lahko države članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, to še naprej dobavljale po naftovodih. Primer takšnih članic EU sta Madžarska in Slovaška.

Te surove nafte ali naftnih derivatov iz nje sicer ne bodo smele izvažati naprej v druge članice ali tretje države, so ob potrditvi sankcij v začetku junija pojasnili na Evropski komisiji.

Za naftne derivate pa bo embargo na uvoz začel veljati čez dva meseca. | Foto: Shutterstock Za naftne derivate pa bo embargo na uvoz začel veljati čez dva meseca. Foto: Shutterstock

Podjetja iz EU po izteku šestmesečnega prehodnega obdobja ne bodo smela zagotavljati zavarovanj ali financiranja pomorskega transporta ruske nafte v tretje države. S tem želijo Rusiji otežiti nadaljevanje izvoza nafte v države po svetu, saj so evropski upravljavci pomembni ponudniki tovrstnih finančnih storitev, so dodali.

Zaradi posebne geografske izpostavljenosti se bo za Bolgarijo prehodno obdobje za dobavo nafte in naftnih derivatov po morju končalo šele konec leta 2024. Posebno izjemo za dobavo vakuumskega plinskega olja, ki ga potrebuje za delovanje svoje rafinerije, pa je do konca leta 2023 prejela Hrvaška.

Lani je EU iz Rusije uvozila 48 milijard evrov surove nafte 

EU sicer dve tretjini ruske nafte uvozi po morju, tretjino pa po naftovodih. Lani je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat EU iz Rusije sicer uvozila za 48 milijard evrov surove nafte in za 23 milijard evrov naftnih derivatov.

S tem ko sta se Nemčija in Poljska odločili, da bosta do konca leta ustavili tudi dobave prek naftovodov, naj bi se uvoz ruske nafte zmanjšal za več kot 90 odstotkov, navajajo v EU.

Junijski paket sankcij proti Rusiji, ki vključuje embargo na nafto, je bil šesti od začetka ruske agresije na Ukrajino konec februarja. Pozneje so članice sprejele še dva. Osmi, ki je bil potrjen v začetku oktobra, je vključeval tudi pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, ki velja samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

O višini cenovne kapice se morajo dogovoriti države skupine G7, v kateri sodeluje tudi EU. Članice trenutno usklajujejo svoje stališče o višini zgornje omejitve za ceno nafte, a so pogovori zaradi nestrinjanja Poljske zastali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutni predlog je, da bi ceno omejili na 60 ameriških dolarjev na sod nafte, s čimer pa se po navedbah AFP ne strinja zgolj Poljska. Ta si je po informacijah STA prizadevala, da bi ceno omejili pri 30 dolarjih.

nafta
Novice Cene nafte občutno navzdol
Borza. Delnice.
Novice Nafta se ceni, evro pridobiva
nafta zemeljski plin bencin dizel
Novice Savdska Arabija in ZAE za dvig proizvodnje nafte
Ne spreglejte