Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 10. 2015,
9.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vojaška parada Severna Koreja Pjongjang

Sobota, 10. 10. 2015, 9.26

7 let, 12 mesecev

V Pjongjangu velika vojaška parada ob 70. obletnici partije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na osrednjem trgu v Pjongjangu se je danes pod budnim očesom voditelja Kim Jong Una odvila velika vojaška parada ob 70. obletnici ustanovitve severnokorejske partije.

Šlo naj bi za enega največjih tovrstnih dogodkov v zgodovini te države, Kim pa je poudaril, da se je njegova država sposobna braniti v vojni, ki bi jo izzvale ZDA.

Začelo se je tako, da je na tisoče vojakov vkorakalo na Trg Kim Il Sunga, ustanovnega očeta Severne Koreje in starega očeta sedanjega voditelja. Sledila sta salutiranje poveljnika častnih straž Kimu in pregled čet, nato pa je parada stekla. Nad trgom se je vil ogromen rdeč napis "Dolgo naj živi nepremagljiva Delavska stranka Koreje".

Parado je sklenil ognjemet Zgradbe okoli trga so bile odete v rdeče zastave partije ter modro-belo-rdeče zastave Severne Koreje. Parado je spremljalo na desettisoče navdušenih ljudi, ki so mahali z rožami in zastavami, je dogajanje opisala francoska tiskovna agencija AFP. Ko se je po zaključku parade zvečerilo, je nebo razsvetlil še velik ognjemet nad reko Taedong. V živo je dogajanje prenašala televizija.

Poleg več tisoč vojakov so v paradi sodelovali sprevodi tankov, oklepnih vozil in balistične opreme. Šlo naj bi za eno največjih razkazovanj vojaške moči v zgodovini Severne Koreje, na katerem pa - razen relativno visokega predstavnika Kitajske - ni bilo vidnih predstavnikov iz tujine.

Pokazali tudi rakete, s katerimi bi lahko zadeli ZDA? Med drugim se je Pjongjang preko državne televizije pohvalil, da so bile del današnje parade tudi nove balistične rakete dolgega dosega, na katere je mogoče namestiti miniaturne jedrske bojne glave. Kot so ob tem poudarili na televiziji, gre za zelo sofisticirano in smrtonosno orožje. Gre za medcelinske balistične rakete KN-08, s katerimi bi lahko Severna Koreja morda zadela celo ozemlje ZDA.

Te rakete so bile del današnje parade, a s posnetkov ni mogoče z gotovostjo razbrati, ali so bile res predelane na način, da bi lahko nosile jedrsko orožje. Mnogi strokovnjaki sicer tudi dvomijo, da obubožana Severna Koreja dejansko zares razpolaga z jedrskim orožjem in obenem sofisticirano opremo za njegovo uporabo, kakor trdi sama.

O razsežnosti manifestacije severnokorejske vojaške moči pričajo že satelitski posnetki izpred štirih dneh, ki so posneli vaje za parado. Na slikah je videti kakih 800 šotorov, 700 tovornjakov in 200 oklepnikov.

Kim poudaril, da se je njegova država sposobna braniti v vojni, ki bi jo izzvale ZDA Na parado so se v Severni Koreji dolgo pripravljali. Med drugim so z masovno mobilizacijo v priprave vključili državne uradnike in vire, prestolnica države pa je vsa okrašena z velikimi posterji, rdečimi plakati in zastavami. Na številnih so izpisane številke 10-10, ki ponazarjajo datum uradnega "rojstnega dneva" stranke, 10. oktober.

Kim je priložnost izkoristil tudi za enega redkih nagovorov javnosti. Zagotovil je, da zmore Severna Koreja bojevati katero koli vojno, ki bi jo izzvale ZDA. "Pripravljeni smo zaščititi naše ljudi in modro nebo naše domovine," je dejal, njegove besede pa je zbrana množica pospremila z bučnim aplavzom.

Ne spreglejte