Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2020,
7.50

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

3

Natisni članek

Hrvaška potresni sunek potres Petrinja

Četrtek, 31. 12. 2020, 7.50

3 leta, 3 mesece

Hrvaško stresel še en potres, tokrat z magnitudo 4,1 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

3

Tudi zadnja noč v starem letu v Petrinji ni minila mirno. Ponoči so zabeleželi vsaj štiri potrese, najmočnejši se je zatresel z magnitudo 3,7, nekaj čez 9. uro zjutraj pa še z magnitudo 3,9. A potresi še kar ne pojenjajo. Hrvaško je v zadnjih treh dneh zatreslo že več kot 120 potresnih sunkov.

Mirno je bilo do 1. ure zjutraj, nato pa se je v Petrinji spet zatreslo: najprej ob 4.33 z magnitudo 3,7, potem spet ob 5.30 z magnitudo 3,1 ter še ob 6.25 z magnitudo 3,1 po Richterjevi lestvici. Nadaljevalo se je zjutraj malo po 9. uri, ko je Petrinjo zatreslo z močjo 3,9 po Richterju.

Tresenje se še kar nadaljuje po vsej Hrvaški. Zadnji potres z magnitudo 4,1 se je zgodil okrog 9.45, 42 kilometrov južno od Zagreba, beleži Evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC), ki na vsakih nekaj minut poroča o novih sunkih.

Vseeno pa so današnji potresni sunki malenkost milejši od tistega včeraj zjutraj, ki je hrvaška tla zatresel z magnitudo 4,8.

A žal še ni konec, opozarjajo seizmologi, ki so že po torkovem rušilnem potresu napovedali, da bo v naslednjih dneh in tednih pričakovati še več potresnih sunkov.

Po rušilnem torkovem potresu:

Mnogi noč preživeli v avtomobilih

Ker je močan potres v torek uničil mnogo domov, so morali številni prebivalci Petrinje noč preživeti v avtomobilih, poroča Index.hr. "Z menoj sta vnuk in soseda, ki je ostala sama. Čakamo zabojnike, naša hiša je porušena. Upamo na pomoč dobrih ljudi," je za medij povedala ena od prizadetih v potresu. 

Tudi televizija HRT je poročala o ženski, ki je pohvalila dobroto ljudi: "Nekdo je slekel svojo bundo in jo dal mojemu vnuku, vsi so priskočili na pomoč."

Po podatkih EMSC so v zadnjih treh dneh na Hrvaškem zabeležili že 120 potresnih sunkov. 

Petrinja potres | Foto: Reuters Foto: Reuters

V torek jih je streslo z rušilno magnitudo 6,2

Vse skupaj se je začelo v torek, ko je močan potres z magnitudo 6,2 je okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, epicenter pa je bil v bližini mesta Petrinja. Potres je trajal okoli 20 sekund, čutilo ga je okoli šest milijonov ljudi. Do 18. ure so zabeležili 16 popotresnih sunkov z magnitudo 3 ali več po Richterju, okoli 20.30 je območje znova stresel potres z močjo 3,8.

Potres smo čutili tudi v Sloveniji, največ manjše škode je bilo po doslej zbranih informacijah na območju Posavja, nekaj je je tudi na območju Podravja in celjske regije. 

Mesto Ljubljana.
Novice Torkov potres zadnje opozorilo tudi za Slovenijo #video
Hrvaška potres
Novice Na Hrvaškem odpravljajo posledice rušilnega potresa #foto #video
Ne spreglejte