SiolNET. Novice Svet
0,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V novem streljanju v Kaliforniji sedem mrtvih, še dva šolarja v Iowi #foto #video

0,97

termometer

V dveh povezanih strelskih napadih na kmetiji za gojenje gob in v podjetju za dostavo v obalni skupnosti južno od San Francisca je bilo v ponedeljek ubitih sedem ljudi, je sporočila policija in dodala, da so osumljenca ujeli. Aretirali so 67-letnega Zhao Chunlija. Gre za že drugi množičen strelski napad v Kaliforniji v zadnjih dneh. V ameriški zvezni državi Iowa pa sta bila v ponedeljek na šoli, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen.

Predsednik nadzornega sveta okrožja San Mateo Dave Pine je povedal, da so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake na obrobju mesta Half Moon Bay, ki je približno 50 kilometrov oddaljen od San Francisca.

Ni bilo takoj jasno, kako sta bili lokaciji povezani, čeprav je Pine dejal, da je osumljenec Zhao Chunli, ki ga je označil za nezadovoljnega delavca, delal v podjetju ali na kmetiji.

Aretacija osumljenca Zhao Chunlija na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca. | Foto: Reuters Foto: Reuters Urad šerifa okrožja San Mateo je kmalu po streljanju sporočil, da so osumljenca ujeli, nevarnost za skupnost pa je minila.

"Niti nismo imeli časa, da bi žalovali za tistimi, ki so umrli v strašnem streljanju v Monterey Parku. Nasilje z orožjem se mora končati," je izjavil Pine.

V soboto zvečer je namreč 72-letni Huu Can Tran izvedel strelski napad v plesni dvorani v Monterey Parku, v predelu Los Angelesa. Število smrtnih žrtev je v ponedeljek naraslo na 11, ko je v bolnišnici umrl še eden od hudo ranjenih.

Množično streljanje v Kaliforniji Novice Strelec iz Kalifornije si je sodil sam #video

Napad je Tran nameraval nadaljevati v drugi podobni dvorani, vendar ga je opazil obiskovalec, napadel in razorožil. Strelec si je kasneje sodil sam, policija pa motiva za napad v ponedeljek še ni razkrila.

Množično streljanje v Kaliforniji Novice V streljanju na praznovanju kitajskega novega leta v ZDA deset mrtvih #video

Aretacija osumljenca Zhao Chunlija na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca. | Foto: Reuters Foto: Reuters

Strelski napad na šolo v Iowi zahteval dve življenji

V ameriški zvezni državi Iowa sta bila ponedeljek na šoli, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen, je sporočila policija in dodala, da je šlo za nameren napad, po katerem so aretirali tri osumljence.

Policisti so ob prihodu na šolo, ki v mestu Des Moines deluje v okviru programa Starts Right Here, našli dva kritično ranjena šolarja in so ju skušali oživeti. Prepeljali so ju v bolnišnico, kjer so potrdili smrt. Odrasli uslužbenec šole je bil hudo ranjen in se je boril za življenje.

Le 20 minut po napadu so policisti ustavili avtomobil in aretirali tri osumljence. Eden je pobegnil, vendar ga je ujel policijski pes.

Program Starts Right Here, ki pomaga ogroženim mladostnikom, je leta 2021 ustanovil rap glasbenik Will Holmes z umetniškim imenom Will Keeps.

Program si prizadeva spodbujati in izobraževati mlade, ki živijo v težkih okoliščinah in pomanjkanju, z umetnostjo, glasbo in drugimi programi. Uči jih tudi finančne pismenosti in komunikacijskih sposobnosti. Okrog 70 odstotkov šolarjev je pripadnikov manjšin.

Guvernerka Iowe Kim Reynolds, ki je članica svetovalnega odbora programa Starts Right Here, je sporočila, da je šokirana in žalostna ob novici o streljanju.

Po podatkih organizacije Education Week, ki spremlja streljanje na šolah, je bilo to šesto letošnje streljanje na šoli v ZDA, v katerem je bil nekdo ranjen ali ubit, vendar prvo s smrtnim izidom. Lani je bilo po šolah v ZDA 51 strelskih napadov, ki so se končali s poškodbami ali smrtjo.

V najhujšem šolskem streljanju lani je bilo v osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu ubitih 21 ljudi.

V strelskem napadu pred srednjo šolo v Des Moinesu marca lani je bil ubit en dijak, dva druga najstnika pa sta bila huje ranjena. Policija je aretirala deset mladoletnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin