SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nemških azilnih domovih islamisti ustrahujejo kristjane

3

termometer

 | Foto:
Kristjani, ki so pribežali v Nemčijo, so v azilnih domovih ali nastanitvenih taboriščih pogosto tarča ustrahovanj islamskih skrajnežev. Nemška policija zato predlaga posebno varovanje kristjanov.

Predsednik nemškega policijskega sindikata Rainer Wendt je za nemški časopis Passauer Neuen Presse opozoril: v azilnih domovih oziroma v priročnih nastanitvenih centrih (šotorska naselja, športne dvorane …), ki zaradi migrantskega vala rastejo po Nemčiji, se uveljavljajo kriminalne skupine.

Množični spopadi med različnimi etničnimi skupinami Migranti oziroma prosilci za azil se v azilnih domovih oziroma nastanitvenih centrih združujejo glede na svoje narodnost, versko pripadnost ali celo pripadnost klanu. V prenatrpanih domovih in centrih pogosto prihaja do množičnih spopadov med temi skupinami, v katerih je udeleženih na stotine ljudi. Tako so se v nastanitvenem centru v Leipzigu spopadli Sirci in Afganistanci. Pri tem so kot orožje uporabljali nože, deske, stole, dele postelj … Množični pretep naj bi sprožil Afganistanec, ki je z nožem grozil sirski deklici. V šotorskem nastanitvenem centru v Kassel-Caldenu pa je prišlo do množičnega pretepa med Albanci in Pakistanci. Pretep je menda izbruhnil zato, ker se je 18-letni Albanec prerival v vrsti za hrano, kar je ujezilo 80-letnega Pakistanca.

Islamisti v azilnih domovih skušajo uveljaviti strogi islam "Suniti se spopadajo s šiiti, med muslimanski begunci so tudi salafisti (islamski skrajneži, op. p.) različnih smeri. (…) Ženske silijo, da se popolnoma zakrivajo, može pa, da molijo. Islamisti hočejo uveljaviti svoje vrednote in ureditev," opozarja prvi mož nemškega policijskega sindikata, ki pravi, da islamski skrajneži množično nadlegujejo kristjane, zaradi česar bi morali te posebej zavarovati.

Izkušnjo nadlegovanja in ustrahovanja je nemškemu časniku Die Welt opisal tudi iranski kristjan Said. V Nemčijo je prišel prek Turčije. Kot pravi, je prišel v Nemčijo zato, da bi lahko v miru živel kot kristjan, saj so mu v Iranu oblasti zaradi njegove krščanske vere grozile.

Kristjanom grozijo s smrtjo Zdaj živi v azilnem domu v nemški zvezni deželi Brandenburg. V domu so večinoma sunitski muslimani iz Sirije. "Obnašajo se do mene, kot da bi bil žival. Grozijo mi, da me bodo ubili. O tem sem obvestil varnostnike, ki pa niso nič storili," pravi iranski kristjan.

Podobno je tudi drugje po Nemčiji. V Hemerju na zahodu Nemčije je skupina alžirskih prosilcev za azil napadla Eritrejca in njegovo nosečo ženo. Ker sta nosila verižico s križem, ju je najprej eden od Alžircev želel porezati s steklenico.

Pripadniki Islamske države med prosilci za azil? Sirski krščanski begunec, ki je našel zavetje v Giessnu, je medijem povedal, da se boji, da so med prosilci za azil tudi pripadniki Islamske države: "Kričijo verze iz Korana, iste verze, ki jih kričijo pripadniki Islamske države, ko obglavljajo talce." V Ellwangnu v Baden-Württembergu je v času ramadana prišlo do spopada med muslimani ter kristjani in jezidi.

V Freisingu na Bavarskem so islamski skrajneži ustrahovali krščansko družino, ki je pobegnila iz Iraka. Islamisti iz Sirije so iraški krščanski družini grozili, da jih bodo pobili. Zato so se prestrašeni iraški kristjani vrnili nazaj v Irak v Mosul, od tu pa pred islamisti pobegnili v bližnji Erbil.

Ločeni azilni domovi Kot pravi Max Klingberg iz Mednarodnega združenja za človekove pravice, so v azilnih domovih še bolj kot sirski in iraški islamisti napadalni islamisti, ki prihajajo iz Afganistana in Pakistana. "Moramo se znebiti iluzije, da so vsi, ki pridejo v Nemčijo in zaprosijo za azil, aktivisti za človekove pravice. Med tistimi, ki zdaj prihajajo v Nemčijo, je precej ljudi, ki so islamistično usmerjeni."

Zaradi nasilja v azilnih domovih številni v Nemčiji zahtevajo ločene azilne domove oziroma nastanitvene centre za različne narodnosti in verske skupine. Nekaj podobnega je v Turingiji že storil tamkajšnji ministrski predsednik Bodo Ramelow (Leva stranka), ko je v azilnem domu v Suhlu prišlo do izbruha verskega nasilja. V tej zvezni deželi prosilce za azil ločujejo glede na to, iz katere države prihajajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin