Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2011,
16.01

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nacionalizem

Nedelja, 11. 12. 2011, 16.01

5 let, 7 mesecev

V Nemčiji še ena aretacija v zvezi z neonacističnimi umori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemška policija je danes aretirala 36-letnega moškega, ki naj bi bil povezan z neonacistično skupino, obtoženo umora devetih imigrantov in policista.

Aretirani Matthias D. je po besedah nemškega tožilstva osumljen nudenja podpore organizaciji Nacionalno socialistično podzemlje (NSU).

"Teroristom naj bi pomagal izvajati teroristične napade" Matthiasa D. sumijo nudenja dveh stanovanj v mestu Zwickau na razpolago skupini, pri čemer naj bi pri sestavi najemne pogodbe enega od članov NSU navajal z lažnim imenom. Tako naj bi osumljenec teroristični skupini "pomagal živeti z lažno identiteto in neopaženo izvajati teroristične napade", meni nemško državno tožilstvo.

Po prijetju Matthiasa D. je policija preiskala njegovo stanovanje v iskanju še enega podpornika NSU.

Za financiranje organizacije so izvedli 14 ropov NSU je obtožena izvedbe desetih umorov v letih 2000-2007. Žrtve zločinov so bili večinoma trgovci turškega porekla, za financiranje zločinov pa naj bi člani NSU izvedli tudi 14 oboroženih ropov.

Zločine so z organizacijo sicer povezali šele novembra letos, ko so dva njena člana našli mrtva, potem ko sta doma storila samomor. Še ena članica NSU, 36-letna Beate Z./ se je nato predala policiji, a z njo naj ne bi želela sodelovati.

Spomnimo: 24. novembra je policija po odkritju videoposnetka, v katerem so člani skupine priznali odgovornost za umore, aretirala še enega moškega, Andreja Z., ki naj bi leta 2007 videoposnetek naredil. Poleg tega je bil zaradi pomoči skupini in zavajanja policije pri preiskovanju umorov aretiran še en 37-letni moški.

Novembra so policisti v povezavi s tremi od desetih umorov aretirala še eno osebo, člana desničarske Nacionalne demokratske stranke (NPD) domnevno neonacističnih prepričanj, ki naj bi tudi deloval v okviru NSU. Ni še znano, če si je skupina pri svojem delovanju kakorkoli pomagala z infrastrukturo stranke.

Policisti si tako prizadevajo utišati kritike, da ostaja vrsta umorov nerazrešenih zaradi njene malomarnosti.

Ne spreglejte