Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
8.04

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija popis prebivalstva

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 8.04

3 leta, 3 mesece

V Nemčiji prvi popis prebivalstva po združitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Nemčiji se začenja prvi popis prebivalstva po združitvi obeh Nemčij leta 1990. Prvi rezultati popisa naj bi bili znani ob koncu prihodnjega leta.

A pri popisu neposredno ne bodo sodelovali vsi Nemci, ampak zgolj tretjina od okoli 80 milijonov Nemcev. Vprašalnike bo tako dobilo samo deset odstotkov naključno izbranih prebivalcev, vsi lastniki hiš in stanovanj ter socialne ustanove in zapori. Prav tako bodo zbrali podatke o vseh državljanih iz občinskih registrov in zvezne agencije za delo. Za neizpolnitev vprašalnika predvidena denarna kazen Tisti, ki bodo dobili vprašalnik, ga lahko izpolnijo na tri načine - v pogovoru s popisovalcem, sami izpolnijo vprašalnik in ga pošljejo po pošti ali pa na vprašalnik odgovorijo po spletu. Tistim, ki ne bodo odgovorili na vprašalnik, grozi denarna kazen od 250 do 5000 evrov. Zadnji popis je potekal v znamenju bojkota Zadnji popis na zahodu Nemčije je bil leta 1987, je pa potekal v znamenju bojkota. Nemško ustavno sodišče je namreč leta 1983 razveljavilo vprašalnike za takrat predvideni popis, predelane vprašalnike pa so državljani nato leta 1987 množično bojkotirali zaradi bojazni, da njihovi osebni podatki ne bodo dovolj dobro varovani. Zadnji popis v takratni Nemški demokratični republiki je bil leta 1981.

Tudi pred letošnjim popisom so se nemški borci za varovanje osebnih podatkov obrnili na nemško ustavno sodišče v Karlsruheju, kjer pa so utrpeli poraz, saj je sodišče razsodilo, da je njihova pritožba ne dosega minimalnih zahtev za pritožbo.

"Glavni cilj je, da ugotovimo natančno število prebivalstva" Letošnji nemški popis prebivalstva bo potekal na temelju uredbe Evropske unije, a tudi brez nje bi bil popis po mnenju predsednika popisne komisije in Nemškega inštituta za gospodarske raziskave Gerta Wagnerja več kot nujen. "Glavni cilj je, da ugotovimo natančno število prebivalstva," je pojasnil. Od te številka v Nemčiji niso odvisne samo delitve davčnih dohodkov, pač pa npr. tudi število sedežev posamezne nemške dežele v bundesratu.

Nemcev naj bi bilo milijon manj, kot kažejo podatki "Ocenjujejo, da v Nemčiji trenutno živi milijon manj ljudi, kot trenutno menimo, da jih," je še dejal Wagner. Po sedanjih statistični podatkih naj bi v Nemčiji živelo 82 milijonov ljudi, po oceni statističnih strokovnjakov pa naj bi jih dejansko bilo za 1,3 milijona manj. Razlika naj bi bila med drugim posledica tega, da v Nemčiji odjava bivališča po odselitvi ni obvezna.

Podobno kot v Nemčiji prvi registrski popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj letos poteka tudi v Sloveniji.

Ne spreglejte