SiolNET. Novice Svet
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji za ves okraj uvedli karanteno, kot je veljala pred tedni

1,18

termometer

Ponovna karantena v okraju Gütersloh
Foto: Reuters

Zaradi nedavnega izbruha novega koronavirusa v mesnopredelovalnem obratu Tönnies v zvezni deželi Severno Porenje -Vestfalija so oblasti danes v prizadetem okraju Gütersloh znova uvedle karanteno. Pozneje pa so jo uvedle še za bližnji okraj Warendorf. Tako so prvič znova uvedli tovrstne omejitvene ukrepe po začetku njihovega rahljanja maja.

x Novice V Nemčiji zaradi karantene hud spopad s policijo #video

"Prvič v Nemčiji bomo za ves okraj vrnili ukrepe, kakršni so veljali pred več tedni," je danes naznanil ministrski predsednik dežele Severno Porenje - Vestfalija Armin Laschet. Izbruh v okraju Gütersloh je po njegovih besedah največji tako v deželi kot v vsej državi, a kot je poudaril, gre v veliki večini primerov za zaposlene v obratu Tönnies, piše STA.

Izmed sedem tisoč delavcev so prisotnost novega koronavirusa doslej potrdili pri nekaj več kot 1.500. Okuženih, ki niso zaposleni v obratu, je zgolj 24, bodo pa oblasti v prihodnjih dneh močno okrepile in razširile testiranje, besede Lascheta povzema poroča nemška tiskovna agencija.

Na območju živi 370 tisoč ljudi

Omejevalni ukrepi bodo znova, za zdaj do 30. junija, veljali za ves okraj Gütersloh, na območju katerega živi okrog 370 tisoč ljudi. Ukrepi med drugim zajemajo zaprtje telovadnic, kinodvoran in barov ter odpoved številnih kulturnih dogodkov. Šole in vrtce so zaprli že pred tem.

Zdravstveni minister Severnega Porenja - Vestfalije Karl-Josef Laumann je pozneje karanteno uvedel še za sosednji okraj Warendorf, ki ima 278 tisoč prebivalcev. Zaposleni podjetja Tönnies so že nekaj dni v karanteni. Da bi zagotovili njeno dosledno upoštevanje, so oblasti na območje napotile okrog 300 policistov, je še povedal Laschet.

evropska unija Novice Nemčija, Portugalska in Slovenija predstavile program predsedovanja

"Drugi val je še mogoče preprečiti"

O novem izbruhu koronavirusa pa poročajo tudi iz Berlina. V tamkajšnjem okraju Friedrichshain so odkrili okužbo pri 44 ljudeh, ki nimajo simptomov. Med njimi so tudi otroci. Gospodinjstva, v katerih je nekdo okužen, so v karanteni. Kako so se ti ljudje okužili, oblasti niso sporočile. Prav tako ni znano, ali so okužbe povezane s primeri v drugem berlinskem okraju Neukölln, kjer so zabeležili skoraj 100 okužb. Tam je v karanteni 370 gospodinjstev.

Berlinski deželni parlament je sicer kljub temu ravno danes potrdil odpravo omejitev združevanja ljudi, uvedenih zaradi epidemije bolezni covid-19. V Berlinu druženje ni več omejeno na skupine do pet ljudi. Omejitve zbiranja so odpravili tudi že v deželah Turingija in Brandenburg, druge pa jih ohranjajo.

Nemčija je bila deležna številnih pohval zaradi svojega odziva na epidemijo, a v zadnjem času se krepi zaskrbljenost zaradi vnovičnega naraščanja okužb. Danes so zabeležili 503 nove primere. Vodja nacionalnega inštituta za javno zdravje Robert Koch Lothar Wieler je danes za novinarje dejal, da obstaja tveganje drugega vala, a je optimističen, da ga je še mogoče preprečiti. Oblasti namreč poudarjajo, da novi izbruh ostaja lokaliziran. Stopnja širjenja okužb, ki pove, koliko ljudem okužena oseba prenese virus, je trenutno v Nemčiji 2,76. Za uspešno nadzorovanje širjenja bolezni mora biti ta stopnja nižja od ena, še navaja STA.

Donald Trump Novice Trump: Druge države nas izkoriščajo. Najhujša je Nemčija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin