SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Maleziji prva zaporna kazen zaradi širjenja lažnih novic

0,26

termometer

Zapori
Foto: Reuters

Malezijsko sodišče je 46-letnega Danca obsodilo na teden dni zapora zaradi širjenja lažnih novic, kar je prva obsodba po nedavnem sprejetju novega zakona. Obsojeni je priznal, da je na portalu YouTube objavil posnetek, na katerem reševalce obtožuje počasnega odziva po strelskem napadu na pripadnika gibanja Hamas.

Salah Salem Saleh Sulejman, ki je jemenskih korenin, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil video, ki se nanaša na strelski napad na pripadnika palestinskega gibanja Hamas 21. aprila. Za napadom naj bi po prepričanju družine umrlega stal Izrael, kar je ta odločno zanikal.

Danec, ki se ni branil s pomočjo odvetnika, je dejanje priznal in pojasnil, da ni poznal malezijske zakonodaje. Posnetek je objavil med desetdnevnim obiskom v državi.

Za širjenje lažnih novic po novem do šest let zapora

V začetku meseca sprejeta zakonodaja za širjenje lažnih novic predvideva do šest let zapora in visoko denarno kazen. Oblasti naj bi preganjale tudi kršitelje v tujini oziroma jih bodo kaznovale ob vstopu v državo.

Je zakon le krinka za preganjanje političnih nasprotnikov?

Kritiki zakonodaji nasprotujejo, saj menijo, da predstavlja krinko za preganjanje političnih nasprotnikov. Malezijska vlada je osnutek novega zakona namreč predstavila le pol leta pred parlamentarnimi volitvami, ki naj bi potekale 26. avgusta, a bi lahko bile že prej.

Malezijski premier Najib Razak je že v preteklosti pogosto kritiziral politike in medije, ki so mu očitali domnevno zlorabo državnega denarja. Najib je vse te obtožbe odločno zanikal. Malezijski premier Najib Razak je že v preteklosti pogosto kritiziral politike in medije, ki so mu očitali domnevno zlorabo državnega denarja. Najib je vse te obtožbe odločno zanikal. Foto: Reuters

 

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • amarita / 30.04.2018. ob 14:17 +1 0

    Tako bi morali tudi v Sloveniji obsojati fake news rdece leve casnikare kateri trobijo neresnice in zavajanja....

    +1 0
delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin