SiolNET. Novice Svet
4,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Macerati streljal skrajni desničar, motiv je bil rasizem

4,80

termometer

Moški, ki so ga prijeli v soboto zaradi streljanja na temnopolte ljudi v italijanskem mestu Macerata, ima skrajno desničarsko ozadje z jasnimi vezmi s fašizmom in nacizmom, je v soboto zvečer sporočil italijanski notranji minister Marco Minniti. Po poročanju medijev je napadalec na lanskih lokalnih volitvah kandidiral na listi skrajno desne Severne lige.

Moški je iz vozečega avtomobila v soboto dopoldne streljal in ranil šest temnopoltih ljudi, dokler ga ni prijela policija. Ranil je pet moških in žensko, vsi pa so po poročanju italijanskih medijev afriškega rodu.

Po poročanju medijev so policisti napadalca aretirali, medtem ko je ta izvedel fašistični pozdrav pred spomenikom padlemu vojaku. Pri aretaciji se moški ni upiral.

Edina stvar, ki je povezovala žrtve, je bila barva kože

Italijanski notranji minister Marco Minniti je po srečanju z lokalnimi varnostnimi silami dejal, da je 28-letnik vnaprej načrtoval napade, da je deloval sam in da je očitno, da sta ga motivirala rasizem in ksenofobija. Edina stvar, ki je povezovala njegove žrtve, je bila namreč barva njihove kože, je poudaril Minniti.

Policija je pred tem povedala, da je moški, ki so ga identificirali kot Luco Trainija, simpatizer skrajno desne protipriseljenske stranke Severna liga. Po poročanju medijev je bil Traini kandidat Severne Lige na lanskih lokalnih volitvah nedaleč od Macerate.

Napad se je zgodil med volilno kampanjo pred marčevskimi parlamentarnimi volitvami v Italiji, na katerih dober rezultat napovedujejo prav desnim protipriseljenskim strankam, saj je država glavna vstopna točka priseljencev s severa Afrike v Evropo.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je prebivalce Italije pozval, naj delujejo proti spirali nasilja. Italijanski premier Paolo Gentiloni je prebivalce Italije pozval, naj delujejo proti spirali nasilja. Foto: Reuters

Italijanski premier stranke pozval k odgovorni predvolilni kampanji

Italijanske stranke so že v soboto obsodile napad. Italijanski premier Paolo Gentiloni je stranke v predvolilnem boju pozval k odgovorni drži. "Sovraštvu in nasilju ne bo uspelo, da bi nas razdvojila," je dejal in prebivalce Italije pozval, naj delujejo proti spirali nasilja.

Moški je streljal tudi na več uradov Demokratske stranke pod vodstvom nekdanjega premierja Mattea Renzija. Renzi je strelca na Facebooku označil za "bedno in noro osebo".

Policija sicer doslej ni našla nobenih povezav med strelcem in nedavnim krutim umorom 18-letnice v mestu, katerega je osumljen migrant in preprodajalec mamil iz Nigerije.

Komentarji

13

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • TTbow / 04.02.2018. ob 12:42 +2 0

  Nobene povezave niso našli. Glede na to, da je streljal samo na imigrante mu je bilo res verjetno čisto vseeno a ne. Kaki debilizmi.

  +2 0
 • modrooki / 04.02.2018. ob 13:26 +2 - 1

  Statistično so iztirjeni beli desničarji približno enako nevarni kot iztirjeni muslimanski desničarji. Ergo si želimo čimmanj iztirjenih desničarjev.

  +2 - 1
 • JackHerer / 04.02.2018. ob 09:35 +4 - 3

  Menda ga moti nasilje, ki ga prišleki izvajajo nad Italijani. Čudno ne? Kaj pa je to takšnega, če se vsak dan razkosa ena 18letnica?!

  +4 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin