Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
6.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Natisni članek

London napad noad

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 6.34

6 let, 7 mesecev

V Londonu kombi zapeljal v vernike

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

London napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zgodaj zjutraj je v severnem delu Londona blizu mošeje Finsbury Park kombi zapeljal v množico vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi. V napadu je umrl en človek, več je ranjenih.

Priče navajajo, da je kombi namerno brez zaviranja zapeljal v množico ljudi, pozneje naj bi moški skočil iz kombija in kričal, da želi pobiti vse muslimane. Po poročanju BBC naj bi voznika ujele priče dogodka in ga pridržale do prihoda policistov. Policija je 48-letega voznika kombija nato aretirala.

V napadu je umrl en človek, deset je ranjenih, med njimi so jih osem odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, dva ranjena pa so reševalci oskrbeli na kraju dogodka.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je sporočila, da policija dogodek obravnava kot "teroristični napad". Sicer še ni jasno, ali je napadalec deloval sam ali je imel pomočnike.

Britanska premierka Theresa May je dogodek označila za "strašljiv incident". Svojcem in ranjenim je izrazila sožalje, za danes pa že sklicala krizni sestanek. Londonski župan Sadiq Khan pa je dejal, da je to napad na "naše skupne vrednote strpnosti, svobode in spoštovanja".

Poziv k povečanju varnosti v okolici mošej

Na napad so se že odzvali voditelji muslimanske skupnosti, ki so dejali, da je šlo za nameren napad na muslimanske vernike. "Kot kažejo poročila očividcev, je napadalca gnala islamofobija," je ocenil generalni sekretar britanskega muslimanskega sveta Harun Khan. Nad dogodkom je šokiran in ogorčen, hkrati pa je pozval, da bi morali nujno povečati varnostne ukrepe v okolici mošej.

Omenjena mošeja je bila pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 povezana z ekstremistično ideologijo. V njej je med drugim med letoma 1997 in 2003 pridigal njen nekdanji imam Abu Hamza, ki so ga leta 2015 zaradi terorizma v ZDA obsodili na dosmrtno ječo. Mošejo so kasneje zaprli in reorganizirali. Po ponovnem odprtju ni več povezana z radikalnimi stališči, navaja STA.

Priče namreč navajajo, da so iz kombija, preden je ta zapeljal v množico, izstopili trije moški. Trojica naj bi pobegnila, medtem ko so voznika prijeli, tuje medije povzema STA. Policija teh navedb še ni potrdila.

 Svet obsoja napad v bližini londonske mošeje

Evropska komisija je napad ostro obsodila, nemška kanclerka Angela Merkel je napad označila kot "dejanje slepega sovraštva".

"Tistim, ki želijo razdvajati naše skupnosti, se moramo zoperstaviti z enotnostjo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tvitnil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. STA

Ne spreglejte