Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 2. 2012,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 5. 2. 2012, 13.42

8 let

V Libiji postavili pred sodišče 41 privržencev Gadafija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Libija je začela sodni proces proti 41 privržencem nekdanjega avtoritarnega voditelja Moamerja Gadafija.

Gre za prvi sodni proces proti pripadnikom nekdanjega režima, ki je bil lani strmoglavljen v krvavem boju.

"Gre za prvo sojenje, povezano z revolucijo 17. februarja" Obtoženi, večinoma civilisti, so bili postavljeni pred vojaško sodišče v Bengaziju. Do sojenja prihaja v času, ko skupine za zaščito človekovih pravic izpostavljajo zaskrbljenost zaradi libijskega pravnega sistema in nekdanje upornike obtožujejo mučenja pridržanih pripadnikov Gadafijevega režima.

"Gre za prvo sojenje, povezano z revolucijo 17. februarja," je ob začetku sojenja poudaril sodnik, polkovnik Ali al Hamida. 17. februar je sicer dan, na katerega je lani v Bengaziju izbruhnilo gibanje proti Gadafijevemu režimu. Obtožbe 41 moških bremenijo podpore režimu pri poskusu zadušitve ljudske vstaje, pa tudi pomoči pri organiziranju pobegov iz zapora in vzpostavitve "kriminalnih združb".

Human Rights Watch dvomi v libijski pravni sistem Ekipa 15 odvetnikov, ki brani obtožene, je sicer protestirala predvsem zaradi dejstva, da so njihove stranke večinoma civilisti, a se jim sodi pred vojaških sodiščem. Naslednja obravnava bo potekala 15. februarja.

Nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v svojem poročilu o svetu v letu 2012 izpostavila dvome v libijski pravni sistem. Prav tako so HRW, Amnesty International in Zdravniki brez meja opozorili na domnevne primere mučenja zapornikov. Nekdanji libijski veleposlanik v Franciji Omar Brebesh je tako domnevno zaradi mučenja umrl v priporu le 24 ur po pridržanju, je v petek izpostavila organizacija HRW.

Libijski uradniki sicer vztrajajo, da je pravni sistem države sposoben izpeljati procese proti pripadnikom nekdanjega režima, tudi proti Gadafijevemu sinu Seifu al Islamu. Ta je bil aretiran 19. novembra lani in je pridržan v mestu Zintan, soditi pa mu želi tudi Mednarodno kazensko sodišče zaradi zločinov proti človečnosti, ki naj bi jih zagrešil v času ljudske vstaje.

Ne spreglejte