Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2011,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 10. 2011, 18.37

8 let

Libijske prehodne oblasti razglasile osvoboditev države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je v mestu Bengazi na osrednji slovesnosti uradno razglasil osvoboditev Libije.

Ob tem se je poklonil vsem, ki so boj z dolgoletnim voditeljem Moamerjem Gadafijem plačali s krvjo ter pozval k enotnosti, spravi in vladavini prava v državi.

"Libija je osvobojena Gadafija" Slovesnost se je pred več deset tisoč ljudmi začela s prepevanjem nove himne in ob mahanju z zastavami. Sicer pa so se ponosni Libijci zbrali po vseh večjih mestih in navdušeno pozdravili dogodek, ki naj bi pomenil začetek novega poglavja v zgodovini Libije.

"Libija je osvobojena Gadafija," je dejal Džalil na slovesnosti v Bengaziju, drugem največjem mestu v državi, ter vse Libijce pozval "k odpuščanju in spravi" ter k izogibanju nasilja. "To je nujno potrebno za uspeh bodoče Libije," je poudaril.

Temelj zakonodaje v državi bo islamsko šeriatsko pravo Napovedal je tudi, da bo temelj zakonodaje v državi islamsko šeriatsko pravo in da bodo razveljavili veljavne zakone, ki so v nasprotju s tem pravom. Napovedal je tudi, da bodo ustanovili nove banke, ki bodo sledile načelom islamskega bančništva, ki prepoveduje zaračunavanje obresti. "Nad to revolucijo je bdel Bog, da je dosegla zmago," je izpostavil pred zbrano navdušeno množico.

Džalil se je še zahvalil zvezi Nato za podporo v boju proti Gadafiju ter vsem, ki so dali življenja. Izrazil pa je tudi upanje, da bodo ljudje v Siriji in Jemnu dosegli svoje želje in zmagali.

"Ponosno dvignite glave" Prehodne oblasti so osvoboditev države razglasile, potem ko so po zasedbi zadnje utrdbe sil Gadafija, njegove rojstne Sirte, v četrtek ubili dolgoletnega libijskega voditelja med poskusom bega iz mesta. Slovesnost je potekala na osrednjem trgu v Bengaziju, kjer se je pred osmimi meseci začel upor proti Gadafijevemu režimu.

Podpredsednik sveta Abdel Hafiz Ghoga je nato prebral uradno izjavo o razglasitvi osvoboditve države. "Izjava osvoboditve. Ponosno dvignite glave. Sedaj ste svobodni Libijci," je dejal. "Sedaj ste svobodni Libijci," je za njim ponovila množica.

"Libijski narod potrjuje spoštovanje mednarodnega prava in odločenost, da bo spoštoval medsebojne interese in da bo sodeloval z vsemi državami, še posebej s svojimi sosedami. Vstopamo v novo fazo, ki zahteva več odgovornosti od nas vseh. Naj dolgo živi revolucija! Naj dolgo živi Libija!," je poudaril.

Ustanovljeno novo ministrstvo za mučenike, ranjene in pogrešane Govorci so se sicer večinoma poklonili spominu vseh, ki so boj z Gadafijem plačali s krvjo. Minister za mučenike in ranjene Abdel Rahman al Kabisi je priložnost označil za "velik zgodovinski trenutek v zgodovini ljube Libije". Ob tem je poudaril, da je libijski nacionalni prehodni svet z odlokom ustanovil novo ministrstvo za mučenike, ranjene in pogrešane. Ti so prioriteta vlade, je zatrdil.

Padlim v osemmesečnem boju proti Gadafiju se je poklonil tudi koordinator revolucionarnih sil Abdel Salam al Musmari. "Sporočamo jim - našim nedolžnim mučenikom, našim ranjenim, našim zapornikom, našim pogrešanim - vaša kri, vaša žrtev sta sol zemlje, ki je Libijo očistila diktatorstva in korupcije."

Vodstvo prehodnega sveta izvršilo simbolno predajo orožja Prvi mož vojaškega sveta prehodne vlade, general Omar al Hariri, pa je Libijce pozval k delovanju. "Svoboda je velika, njena cena je velika ... zato zagrizimo vanjo. Ohraniti jo je težje, kot jo pridobiti," je nagovoril zbrane Libijce.

Vodja revolucionarnih sil - civilistov, ki so se spremenili v borce - Favzi Bukatef pa je poudaril, da se bodo vsa vojaška vozila vrnila v baze. Ob tem pa je obljubil prizadevanja za vzpostavitev "močne in sodobne vojske", medtem ko je vodstvo prehodnega sveta izvršilo simbolno predajo orožja.

Razglasitev osvoboditve so že pozdravili Nato, EU, ZDA in Velika Britanija. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je Libijce pozval, naj po veliki zmagi nad Gadafijevo diktaturo pozabijo na razlike ter gradijo novo Libijo. Voditelji EU so pozdravili "pogum in odločnost Libijcev" ter poudarili, da lahko "danes Libija obrne novo stran v svoji zgodovini" in se usmeri k "novi demokratični prihodnosti".

Hague Libijce pozval, naj se ne zatekajo k maščevanju Ameriški predsednik Barack Obama je osvoboditev Libije pozdravil kot "novo obdobje obetov" ter pozval k nacionalni spravi, da bi se razvila v varno in demokratično družbo.

Britanski zunanji minister William Hague pa je razglasitev osvoboditve označil za zgodovinsko zmago libijskega naroda ter Libijce pozval, naj se ne zatekajo k maščevanju in povračilnim ukrepom.

Ne spreglejte