Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2011,
6.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 10. 2011, 6.49

8 let

Za Gadafija usoden strel v glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz Libije po smrti dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija še naprej prihajajo nasprotujoče si informacije o usodi njegovega trupla.

Za britanski BBC so predstavniki libijskega nacionalnega prehodnega sveta med drugim dejali, da je bila izvedena obdukcija in da bodo truplo izročili Gadafijevi družini.

Predstavnik nacionalnega sveta Ahmed Gebrel je dejal, da so opravili ogled trupla, po besedah drugega predstavnika Nagija Barakata pa obdukcija ni bila potrebna, saj je bilo vzrok smrti moč določiti že iz poročila patologa. Nek neimenovani predstavnik pa je dejal, da bodo truplo izročili družini.

Obdukcija potrdila: Gadafija ubil strel v glavo Kot je pokazala obdukcija, je Gadafi umrl zaradi strelne rane v glavo. To je po opravljeni obdukciji dejal glavni libijski forenzični patolog Otman al Zintani. Več podrobnosti ni želel razkriti, dokler ne odda polnega poročila glavnemu državnemu tožilcu.

Libijski premier: Gadafi je bil ubit v navskrižnem ognju Libijski premier Mahmud Džibril je medtem za BBC dejal, da je bil Gadafi v četrtek ubit v navskrižnem ognju, ko so ga ranjenega vodili proti tovornjaku, s katerim bi ga peljali v bolnišnico. Ob tem je zagotovil polno preiskavo okoliščin Gadafijeve smrti, ki so jo zahtevali Združeni narodi, Gadafijeva družina ter številne organizacije za človekove pravice. Ponižujoč način smrti avtoritarnega voditelja namreč skrbi tudi nekatere Libijce.

"Želim vedeti, zakaj je libijskemu ljudstvu storil vse to" Dejal je še, da si želi, da bi bil Gadafi še živ. "Želim vedeti, zakaj je libijskemu ljudstvu storil vse to," je pojasnil. "Želim si, da bi bil tožilec v njegovem primeru."

Posnetki so pokazali, da je bil Gadafi ujet živ Video posnetki so pokazali, da je bil Gadafi ujet živ, kmalu zatem pa je bilo moč videti njegovo truplo. Oblasti vztrajajo, da je bil ubit v navzkrižnem ognju. Poveljnik sil, ki so zajele Gadafija, je sicer za BBC dejal, da ni videl, katero orožje je ubilo polkovnika.

Po besedah Omrana al Oveiba so Gadafija zvlekli iz kanalizacijskega jaška, kjer se je skrival. Naredil je nekaj korakov ter se nato zrušil, medtem ko se je med silami libijskega nacionalnega prehodnega sveta in Gadafijevimi privrženci odvijal strelski spopad.

"Nisem videl, kdo ga je ubil, katero orožje je ubilo Gadafija" "Nisem videl, kdo ga je ubil, katero orožje je ubilo Gadafija," je dejal Oveib. Dodal pa je, da so ga sicer nekateri njegovi borci želeli ubiti, medtem ko si ga je sam trudil ohraniti pri življenju. "Želel sem rešiti njegovo življenje, a nisem mogel," je povedal.

Gadafi prosil naj ga pokopljejo v Sirti Trupli Gadafija in njegovega sina Mutasima, ki je bil prav tako ubit v četrtek, ležita v hladilnici neke mesnice v mestu Misrata. Gadafi naj bi sicer pisno prosil, da ga pokopljejo v njegovem rojstnem mestu Sirta. Dokument naj bi nastal 17. oktobra, tri dni pred njegovo smrtjo, v njem pa je Gadafi prosil tudi, naj lepo ravnajo z njegovo družino, predvsem ženskami in otroci.

"Libijsko ljudstvo naj ohrani svojo identiteto, dosežke, zgodovino in navdihujoče junake. Še naprej bi se moralo upirati tuji agresiji," je menda zapisal Gadafi. "Pošiljam pozdrave vsem članom moje družine, Libiji in vsem zvestim ljudem po svetu, ki so nas podpirali tudi s svojimi srci."

V Bangaziju bo sicer danes vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil uradno razglasil osvoboditev Libije.

Ne spreglejte