Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2014,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

črna skrinjica letalo Ukrajina

Torek, 22. 7. 2014, 6.44

8 let

Rusi postavljajo Ukrajini nova vprašanja glede letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodja proruskih separatistov v Ukrajini Aleksander Borodaj je predstavnikom malezijske vlade predal črni skrinjici potniškega letala. Vlak s trupli večine potnikov je prispel v Harkov.

Črni skrinjici naj bi razkrili točen čas sestrelitve ter višino in natančen položaj letala, hkrati pa tudi posnetek pogovorov v pilotovi kabini. Vodja malezijske delegacije je po predaji novinarjem povedal, da sta črni skrinjici v dobrem stanju.

Medsebojne obtožbe se nadaljujejo Letalo družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, se je v četrtek zrušilo na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih upornikov. Nihče ne zanika, da je bilo letalo sestreljeno, Rusija in Ukrajina pa se medsebojno obtožujeta, kdo je odgovoren.

Borodaj, ki se je razglasil za premierja Ljudske republike Doneck, je za CNN povedal, da je letalo sestrelila Ukrajina z raketo zemlja–zrak. Borodaj je ob tem še razglasil deset kilometrov široko območje premirja okrog razbitin letala na vzhodu Ukrajine.

Načelnik ruske uprave generalštaba zračnih sil Andrej Kartopolov pa je dejal, da je v času katastrofe nedaleč od malezijskega letala letel ukrajinski lovec Su-25. Med letali naj bi bilo med tri in pet kilometrov razdalje, kar je v dosegu raket zrak-zrak, ki so nameščene na takšnih lovcih, je zatrdil Kartopolov. "Zakaj je vojaško letalo letelo v istem koridorju in na isti višini kot civilno letalo," se je vprašal in spomnil, da je Kijev trdil, da v času nesreče letala v bližini ni bilo ukrajinskih vojaških letal, kar naj bi bilo sedaj postavljeno na laž.

Kartopolov je na ameriške trditve, da imajo fotografije iz vesolja, ki naj bi dokazovale, da so separatisti sestrelili letalo, odvrnil: "tega posnetka n inihče videl. Mi imamo podatke, da je v tistem času nad Ukrajino letel eksperimentalni ameriški satelit. Če ima ameriška stran posnetke, naj nam jih dostavi za analizo."

Ruska stran trdi, da je malezijsko letalo 17. julija letelo po običajnem koridorju, nato pa skrenilo 14 kilometrov proti severu. Letalo naj bi se nato skušalo vrniti v koridor, a mu to ni uspelo. Padati je začelo ob 17.20 po moskovskem času, ob 17.23 pa je izginilo z ruskih radarjev. Tisti dan je po trditvah Moskve na spornem ozemlju potekalo pregrupiranje ukrajinskih sil ter tudi protiletalskega sistema buk.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je obtožbe zavrnil in meni, da je tragedija enaka terorističnim napadom na ZDA 11. septembra 2001 ali bombnemu napadu na PanAmovo letalo, ki se je leta 1988 zrušilo nad škotskim Lockerbijem. Ukrajinskih vojaških letal nad območjem ni bilo, prav tako ni bilo raketnih sistemov, je zatrdil Porošenko in dodal, da so letala tam do zdaj sestreljevali le separatisti.

Washington Post poroča, da so ukrajinski obveščevalci 12 ur po sestrelitvi opazili premik treh raketnih sistemov zemlja–zrak z območja pod nadzorom upornikov čez mejo v Rusijo. Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power pa je bila po soglasni potrditvi resolucije z zahtevo po neoviranem dostopu mednarodnih preiskovalcev do prizorišča zrušitve letala v Varnostnem svetu ZN spet ostra do Rusije.

Resolucija ZN za temeljito preiskavo ZN so v resoluciji, ki jo je predlagala Avstralija, pozvali k "popolni, temeljiti in neodvisni mednarodni preiskavi". Za resolucijo je glasovalo vseh 15 članic Varnostnega sveta, tudi Rusija. Evropska unija in ZDA sta proti Rusiji sprejeli sankcije že po priključitvi Krima, v Bruslju pa so zunanji ministri EU vzpostavili civilno misijo v pomoč Ukrajini pri krepitvi pravne države z reformo civilnega varnostnega sektorja, predvsem policije. Za misijo z dveletnim mandatom je EU namenila 2,68 milijona evrov.

Vlak s trupli prispel v Harkov Na kraj tragedije so v ponedeljek prispeli trije nizozemski preiskovalci in nekaj ukrajinskih. Na kraj nesreče so prispeli tudi mlezijski preiskovalci in opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Predstavnik slednjih je za BBC povedal, da so deli letala videti drugače kot takrat, ko so jih videli nazadnje.

Vlakovna kompozicija s trupli 282 letalskih potnikov in članov posadke je krenila z območja pod nadzorom upornikov in je prispela v Harkov, od koder bodo trupla prepeljali v Amsterdam. Največ žrtev na letalu je bilo iz Nizozemske, in sicer 193.

Nizozemski premier: Identifikacija žrtev bo trajala tedne ali mesece Nizozemski premier Mark Rutte je pojasnil, da bo prvo letalo s trupli na krovu iz Harkova proti mestu Eindhoven na jugu Nizozemske poletelo že v sredo, takoj ko bodo prve žrtve pripravljene za prevoz. Iz Eindhovna bodo nato trupla prepeljali v kakih 100 kilometrov oddaljeno vojašnico Kaporaal van Oudheusden v Hilversumu.

Identifikacija žrtev, ki bo sledila, bo medtem po njegovih besedah trajala "tedne ali mesece". Takoj ko bodo neko žrtev identificirali, bodo s tem najprej seznanili njene svojce "in nikogar drugega", je zatrdil premier.

Ne spreglejte