Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
11. 10. 2014,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kobane islamisti

Sobota, 11. 10. 2014, 9.11

8 let

V Kobaneju se bojijo pokola, tisoči Kurdov v Nemčiji za podporo rojakom (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki iraških oblasti so zaprosili za vojaško pomoč v zahodni provinci Anbar, češ da bi lahko ta kmalu padla v roke skrajnežev Islamske države (IS), kar se je že zgodilo s Kobanejem v Siriji.

Džihadistična skupina, ki želi na ozemljih pod svojim nadzorom razglasiti kalifat, napada prestolnico province Anbar Ramadiin, je že zasedla vojaške baze v okolici. Po ocenah ameriških predstavnikov je stanje v Anbarju "krhko".

Anbar je strateško pomembna iraška provinca, v kateri je drugi največji iraški jez Haditha. Z zavzetjem Anbarja bi IS lahko vzpostavila neprekinjeno oskrbovalno pot in potencialno sprožila napad na iraško prestolnico Bagdad.

Premier zavrača tuje vojake Svet province Anbar je iraški vladi poslal prošnjo, naj zaprosi za ameriške vojake, ki bi na kopnem pomagali v boju proti IS, sicer bi lahko po besedah podpredsednika omenjenega svata "Anbar padel v desetih dneh". Iraški premier Haider Al Abadi je že večkrat izključil prisotnost katerekoli tuje vojake na iraških tleh, v Irak pa nima nobene želje ameriških vojakov pošiljati niti predsednik ZDA Barack Obama. ZDA in druge zavezniške države v boju proti IS pomagajo z letalskimi napadi na cilje islamistov, vendar pa ti še vedno neovirano napredujejo.

V mestu ostali ujeti starejši IS ima v svojih rokah večja območja tako v Siriji kot Iraku, v zadnjih tednih pa močno oblegajo kurdsko mesto Kobane na sirsko-turški meji, iz katerega je pobegnilo več kot 200 tisoč civilistov. Kobane je obkoljen, večina mesta je že v rokah islamistov, tudi sedež kurdskih borcev, v mestu pa je še vedno ujetih okoli 700 civilistov. Po besedah posebnega predstavnika Združenih narodov za Sirijo Staffana de Mistura tem civilistom, gre za večinoma starejše ljudi, grozi pokol. V širši okolici Kobaneja je po ocenah ZN še okoli 12 tisoč civilistov.

"Kobane odpira pot islamistom do Carigrada" Kurdi, ki se borijo proti IS, opozarjajo, da nujno potrebujejo orožje in strelivo za boj proti islamistom. ''Če pade Kobane, bo IS lahko prodrla do Carigrada,'' je opozoril vodja sirijskih Kurdov Saleh Muslim Mohamed v pogovoru za ameriško televizijsko hišo CNN.

Sosednja Turčija za zdaj izključuje kakršnekoli kopenske vojaške operacije. Ankara ne želi oborožiti Kurdov, saj je spomin na dolgoletni boj proti kurdski manjšini na turškem ozemlju še zelo živ.

Ne spreglejte