Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
7.27

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

vlak nesreča nesreča Washington ZDA

Torek, 19. 12. 2017, 7.27

6 let, 4 mesece

Nesreča vlaka: omejitev je bila 48, vozil pa je 130 kilometrov na uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Na vlaku iz Seattla proti Portlandu  je bilo skupaj 86 ljudi, od tega 77 potnikov. | Foto Reuters

Foto: Reuters

V iztirjenju potniškega vlaka v ameriški zvezni državi Washington na progi med Seattlom in Portlandom so v ponedeljek življenje izgubili najmanj trije ljudje, več kot 70 so jih prepeljali v bolnišnice. Več ranjenih naj bi bilo v kritičnem stanju. Glede na prve ugotovitve preiskovalcev je vlak v usodnem ovinku močno prekoračil dovoljeno hitrost.

Vlak se je iz Seattla proti Portlandu odpravil ob 6. uri po lokalnem času, iztiril pa se je nekaj več kot uro in pol pozneje na delu proge, ki so ga do zdaj uporabljali zgolj tovorni vlaki. Pri tem je v času jutranje konice na avtocesto pod nadvozom in na bližnje gozdnato območje padlo več vagonov, eden pa je obvisel z nadvoza.

Vagoni so pri padcu zadeli sedem vozil na avtocesti, od tega dva tovornjaka. Več ljudi v vozilih je bilo pri tem ranjenih, nihče pa ni umrl.


Preberite še:

V ZDA iztiril potniški vlak. Poročajo o več mrtvih. #foto


Na vlaku je bilo skupaj 86 ljudi, od tega 77 potnikov. Po navedbah oblasti so že preiskali vse vagone.

Nekateri ponesrečenci v kritičnem stanju

V bolnišnice so prepeljali 72 ljudi, od katerih naj bi jih imelo deset hude poškodbe. Nekateri naj bi bili celo v kritičnem stanju, zaradi česar oblasti ne izključujejo možnosti povišanja števila smrtnih žrtev, poroča BBC.

Vzrok nesreče še ni znan, glede na prve ugotovitve preiskovalcev pa je vlak na mestu nesreče vozil z močno prekoračeno hitrostjo. Na ovinku, kjer se je iztiril vlak, je omejitev hitrosti 48 kilometrov na uro, vlak pa je vozil približno 130 kilometrov na uro, so sporočili preiskovalci nacionalnega urada za varnost v prometu.

Vlak v ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters Vozil je s hitrostjo, kakršna je dovoljena na večini preostalega dela proge, na kateri je sicer vozil prvič.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica urada, je imel vlak z 12 vagoni lokomotivo tako spredaj kot zadaj. Preiskovalci so že našli snemalnik podatkov z zadnje in na podlagi tega ugotovili hitrost vlaka. Preiskovalci so sicer na prizorišče prispeli v ponedeljek zvečer in bodo tam ostali od sedem do 10 dni.

Na nesrečo se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je tvitnil, da nesreča kaže na potrebo po hitri potrditvi načrta za obnovo infrastrukture v ZDA. Napoveduje, da bo načrt predstavil v kratkem.

Ne spreglejte