Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
11.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

italija protiteroristična operacija

Četrtek, 29. 3. 2018, 11.03

6 let, 1 mesec

V Italiji v novi protiteroristični operaciji prijeli pet ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Italijanska policija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Italijanska policija je danes v okviru nove protiteroristične operacije v Rimu in bližnjem mestu Latina prijela pet ljudi. Gre za domnevne sodelavce napadalca na berlinskem božičnem sejmu leta 2016 Anisa Amrija. Italijanska policija je že v preteklih dneh opravila več racij in najmanj dve aretaciji domnevnih sodelavcev skrajne Islamske države.

Osumljeni peterici, izmed katerih vsi izvirajo iz Tunizije, očitajo sodelovanje v mednarodnem terorizmu, nezakonitem priseljevanju in ponarejanje dokumentov, poročanje italijanskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Poleg Rima in okolice so racije potekale tudi v mestih Viterbo, Matera, Neapelj in Caserta.

Pri današnjih aretacijah gre za domnevno teroristično mrežo, ki naj bi imela stike z Amrijem. Eden izmed prijetih naj bi mu priskrbel dokumente, s katerimi je odpotoval v Nemčijo.

Amri je v terorističnem napadu s tovornjakom ubil 12 ljudi

Amri je 19. decembra 2016 s tovornjakom izvedel teroristični napad na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi. Po štirih dneh bega ga je policija ubila v Milanu. Po rodu je bil iz Tunizije in je v Italijo prispel na čolnu z begunci. Dolgo je sedel v zaporu zaradi radikalizacije. Italija že dolgo preiskuje njegove kontakte v državi.

Osumljenec Anis Amri, ki naj bi s tovornjakom ubil 12 ljudi.  | Foto: Twitter - Voranc Osumljenec Anis Amri, ki naj bi s tovornjakom ubil 12 ljudi. Foto: Twitter - Voranc

Današnje aretacije so zadnje v nizu racij, ki jih je v boju proti terorizmu v zadnjih dneh izvedla italijanska policija. V državi so tudi okrepili varnostne ukrepe v turističnih središčih in na nekaterih drugih lokacijah.

V sredo so v Torinu prijeli domnevnega člana skrajne skupine Islamska država (IS). Moški z maroškimi koreninami naj bi med drugim poizvedoval, kako bi lahko s tovornjakom izvedel napad. Policija preiskuje še 13 drugih oseb.

Pred tem je policija v torek prijela še enega domnevnega člana IS, ki naj bi kot vodja islamskega kulturnega centra v mestu Foggia med drugim otroke pozival k samomorilskim napadom.

"Italija se sooča z veliko grožnjo terorističnega napada"

Kot je za časnik La Stampa dejal italijanski notranji minister Marco Minniti, se Italija sooča z veliko grožnjo terorističnega napada. Letos so iz države izgnali že 29 tujcev, večinoma muslimanov, ker naj bi predstavljali grožnjo nacionalni varnosti.

Za veliko noč v državi še posebej v Rimu veljajo strogi varnostni ukrepi. Še ostrejši nadzor bo zlasti na območju Trga sv. Petra in Koloseja.

Ne spreglejte