Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
8.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

John McCain Donald Trump Kurdi Irak

Torek, 17. 10. 2017, 8.09

6 let, 6 mesecev

V Iraku vse bolj napeto, ZDA pozivajo k umirjanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Irak, Kirkuk, vojaki | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so pozvale k umiritvi razmer, potem ko so iraške vladne sile zavzele mesto Kirkuk in ključne položaje okoli strateškega mesta, ki je bilo zadnja leta pod nadzorom kurdskih sil.

Ameriški State Department je  sporočil, da je Washington zelo zaskrbljen zaradi poročil o nasilju na območju Kirkuka. Strani so pozvali, naj se izogneta nadaljnjim spopadom.

Dodali so, da so ZDA v stikih s predstavniki obeh strani in da jih skušajo spodbuditi k dialogu, saj je še veliko dela v boju proti Islamski državi v Iraku. Strani so pozvali, naj se izogibajo provokacijam, ki bi jih "lahko izkoristili sovražniki Iraka, ki želijo podžgati etnični in sektaški konflikt".

Predsednik ZDA Donald Trump je pred tem zagotovil, da se ameriški predstavniki ne postavljajo na nobeno stran, da pa ZDA ni všeč, da prihaja do spopadov med iraškimi vladnimi in kurdskimi silami.

Ameriški senator John McCain, ki vodi senatni odbor za oborožene sile, je opozoril iraško vlado pred resnimi posledicami, če bi orožje, ki ga je dobila od ZDA, uporabila v spopadih s kurdskimi silami.

Na tisoče civilistov zbežalo

Vlada v Bagdadu je sporočila, da so se kurdski borci iz mesta umaknili brez bojev. Pred tem so kurdski viri poročali o spopadih na jugu mesta, v katerih naj bi bilo ubitih najmanj deset kurdskih borcev.

Iz Kirkuka, kjer živi okoli 850.000 ljudi, je v strahu pred spopadi zbežalo na tisoče civilistov. Policija je ljudi že pozvala, naj se vrnejo v mesto, češ da so razmere stabilne. Uvedli so tudi policijsko uro. S poslopij regionalne vlade so umaknili kurdske zastave, tako da zdaj na njih plapolajo le še iraške zastave.

Kirkuk je z nafto bogata provinca, ki si jo lastijo tako Kurdi kot vlada v Bagdadu. V provinci so Kurdi večinsko prebivalstvo, v prestolnici province pa sta veliki arabska in turkmenska populacija.

Iraške sile so Kirkuk zavzele, ko so v noči na ponedeljek sprožile vojaško posredovanje za ponovni prevzem nadzora nad pokrajino Kirkuk. Sprožile so jo tri tedne po referendumu o neodvisnosti iraškega Kurdistana, v katerem so sodelovala tudi druga kurdska območja v državi, med njimi Kirkuk. Na njem so 25. septembra večinsko podprli neodvisnost Kurdistana.

Kirkuk sicer ni del iraškega Kurdistana, a so kurdski volivci v mestu lahko sodelovali na spornem referendumu. Iraška vlada je referendum označila za nezakonit in uvedla ukrepe proti kurdskim oblastem.

Iraške sile so zavzele sedež guvernerja pokrajine Kirkuk in prevzele nadzor nad ključno vojašnico v pokrajini, letališčem in naftnim poljem. Zavzele so tudi več cest, industrijsko cono na jugozahodu Kirkuka in tudi obrate za plin, elektrarno, rafinerijo in policijsko postajo. Na dveh glavnih naftnih poljih so nehali črpati nafto, potem ko so jih zapustili kurdski delavci. 

Ne spreglejte