Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2019,
11.40

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

1

Natisni članek

okolje Indija onesnaženje

Četrtek, 6. 6. 2019, 11.40

4 leta, 10 mesecev

V Indiji zaradi onesnaženega zraka umre več kot 100 tisoč otrok letno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

1

onesnaženje zraka | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Indiji zaradi onesnaženega zraka vsako leto umre več kot 100 tisoč otrok, je v študiji ugotovil indijski center za znanost in okolje. Skupno sicer onesnažen zrak povzroči 12,5 odstotka vseh smrti v državi. Ugotovili so še, da je 86 odstotkov voda v Indiji "kritično onesnaženih".

Pakistan
Novice Indija od Pakistana zahteva izpustitev pilota

Izpust toplogrednih plinov se je med letoma 2010 in 2014 povečal za dvajset odstotkov, navaja poročilo, ki so ga izdali ob svetovnem dnevu varstva okolja.

Indijci neuspešni pri reševanju okoljskih težav

Ob tem je bil napredek med letoma 2018 in 2019 pri obnovljivih virih slab. Termoelektrarne na zemeljski plin delujejo zgolj na 24 odstotkih zmogljivosti, hidroelektrarne pa na 19 odstotkih. Prejšnji mesec so v Indiji imeli 280 tisoč električnih avtomobilov, cilj pa je, da bi jih bilo do leta 2020 od 15 do 16 milijonov.

Indijski premier Narendra Modi | Foto: Reuters Indijski premier Narendra Modi Foto: Reuters Ta južnoazijska država je ob tem med letoma 2009 in 2017 zaznala 56-odstotno rast v številu industrijskih obratov, ki proizvajajo nevarne odpadke. Število obratov, ki močno onesnažujejo okolje, se je med letoma 2011 in 2018 povečalo za 136 odstotkov.

Indijske oblasti se tako še naprej neuspešno spoprijemajo z okoljskimi vprašanji, podnebnim spremembam pa je bilo malo pozornosti namenjene tudi v kampanji pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je znova slavil dozdajšnji premier Narendra Modi.

Ob svetovnem dnevu varstva okolja, ki je bil v sredo, je ljudi pozval, naj živijo v sožitju z naravo. "Na dan okolja si moramo vsi vzeti nekaj časa za premislek o tem, kaj lahko storimo, da bo naš planet čistejši in bolj zelen," je dejal. 

Avtomoto Indija dobila najdaljši most za železniški in cestni promet
Ne spreglejte