Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2020,
10.27

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Koronavirus Indija

Sobota, 3. 10. 2020, 10.27

3 leta, 6 mesecev

V Indiji covid-19 zahteval več kot 100.000 življenj, v Španiji delno zaprtje Madrida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Indija koronavirus | Pričakovati je, da bo Indija po številu okužb kmalu prehitela ZDA. | Foto Reuters

Pričakovati je, da bo Indija po številu okužb kmalu prehitela ZDA.

Foto: Reuters

Covid-19 je v Indiji zahteval več kot 100.000 življenj, natančneje 100.842, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Indija je tako po ZDA in Braziliji tretja država na svetu po številu smrtnih žrtev covid-19, poroča STA. V španski prestolnici pa od petka zvečer veljajo strogi protikoronski ukrepi, ki jih je uvedla španska vlada kljub nasprotovanju regionalne vlade.

V Indiji so doslej potrdili 6,47 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Pričakovati je, da bo v prihodnjih tednih Indija po številu okužb prehitela ZDA, kjer so jih doslej potrdili 7,3 milijona, umrlo pa je skoraj 209.000 bolnikov.

Število prebivalcev v Indiji, kjer živi 1,3 milijarde ljudi, je sicer štirikrat večje od ZDA, v ZDA pa je še enkrat več mrtvih zaradi covid-19 kot v Indiji, kar vzbuja dvome o indijskih uradnih podatkih.

Virolog T. Jacob John je dejal, da ne vedo, kako zanesljivi so podatki o smrtih v Indiji, saj država nima nadzornega sistema javnega zdravstva, ki bi v realnem času beležil bolezni in smrti.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Uradno: v petek 227 novih primerov okužbe

Znova se lahko odprejo vse šole, pa tudi bazeni in kinodvorane

Da bi dejansko število okužb in smrti lahko bilo veliko večje, kot kažejo uradni podatki, dajo misliti tudi študije o protitelesih med prebivalci. Vodilna indijska agencija za pandemije je tako v torek objavila študijo, da bi se že več kot 60 milijonov prebivalcev lahko okužilo z novim koronavirusom.

Kljub širjenju okužb pa vlada še naprej rahlja ukrepe zaradi gospodarstva. V sredo je tako objavila, da se lahko znova odprejo vse šole, pa tudi bazeni in kinodvorane ob določenih pogojih.

V 200-milijonski zvezni državi Uttar Pradesh bodo od 15. oktobra dovoljeni verski dogodki, v državi Bihar pa bo na enih od največjih volitev na svetu od izbruha pandemije lahko svoj glas oddalo 70 milijonov volivcev.

V Madridu so po strogi spomladanski karanteni številne ceste ob koncih tedna zaprli za promet, da bi se lahko prebivalci sprehajali na varni razdalji. | Foto: Getty Images V Madridu so po strogi spomladanski karanteni številne ceste ob koncih tedna zaprli za promet, da bi se lahko prebivalci sprehajali na varni razdalji. Foto: Getty Images

Delno zaprtje španske prestolnice za vsaj dva tedna

Medtem pa je španska vlada uvedla delno zaprtje Madrida zaradi koronavirusa. Okoli 6,6 milijona prebivalcev prestolnice in devetih bližnjih mest ne sme zapustiti brez upravičenega razloga. Ukrep bo veljal najmanj dva tedna.

Mesta bodo lahko prebivalci zapustili le zaradi dela, šolanja ali zdravstvenih in pravnih razlogov. Se pa prebivalci lahko svobodno gibljejo v svojih mestih in jim ni treba ostati na svojih domovih, kot je to veljalo med strogo karanteno, ki je bila razglašena v marcu. Oblasti so ob tem prebivalce pozvale, naj se izogibajo nenujnih poti.

Lokali in restavracije ne smejo več streči gostov po 22. uri, dovoljena pa so zbiranja največ šestih ljudi, poroča BBC.

Predsednica regije Isabel Diaz Ayuso je v petek na ustavnem sodišču vložila zahtevo po ustavitvi ukrepa, dokler sodišče ne bo odločilo o njegovi zakonitosti. Konservativna predsednica namreč trdi, da so se razmere glede širjenja novega koronavirusa v regiji v zadnjih dneh izboljšale. Socialističnega španskega premierja Pedra Sancheza je obtožila, da proti njej vodi politično vojno in da se nezakonito vmešava v regionalne zadeve. Regionalni notranji in pravosodni minister Enrique Lopez je dejal, da bodo nove omejitve sprožile "kaos, negotovost in nemire" ter tedensko povzročile izgubo dveh milijard evrov.

Nova vladna pravila veljajo za vsa mesta z več kot 100.000 prebivalci, kjer bodo v 14 dneh potrdili več kot 500 novih okužb, kjer bo več kot deset odstotkov testov pozitivnih in kjer bodo več kot 35 odstotkov postelj na intenzivnih oddelkih bolnišnic napolnili bolniki s covid-19.

V Madridu so v zadnjih dveh tednih potrdili 730 okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko so jih drugod po Španiji okoli 300, kar je sicer najvišja stopnja okužb v Evropski uniji.

Preverite tudi:

Janez Janša
Novice Janša: Strogim ukrepom se lahko izognemo z odgovornim vedenjem
Hrvaška covid-19
Novice Na Hrvaškem 241 novih primerov okužb, največ v prestolnici

 

Ne spreglejte