Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija požar

Petek, 26. 8. 2011, 17.35

8 let

V Grčiji divjajo požari, na pomoč tudi letala drugih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na severovzhodu Grčije se gasilci že tretji dan zapored trudijo ukrotiti požar, ki je doslej uničil že okoli 4000 hektarov gozda. O požarih poročajo tudi iz nekaterih drugih delov Grčije.

Država je za pomoč pri gašenju zaprosila EU in še danes naj bi tja prispelo šest letal iz držav članic.

Požari na osmih lokacijah po vsej državi S požari se gasilci, ki jim delo otežuje močan veter, borijo na osmih lokacijah po vsej državi, pri čemer jim je povsem izpod nadzora ušel požar v bližini mesta Lefkimi na severovzhodu Grčije. Požar je izbruhnil v sredo in je oblasti prisilil v razglasitev izrednih razmer. Požar se je od srede izjemno hitro širil proti naseljenim območjem, od kjer so evakuirali prebivalce.

Samo v zadnjih 24 urah je povsod po državi izbruhnilo okoli deset požarov, vključno na otoku Zakintos. Požar divja tudi na Peloponezu, kjer so morali evakuirati okoli 150 ljudi. V gašenju požara na tem območju je v ponedeljek umrl gasilec.

Zaprosili za tujo pomoč Atene se za pomoč obrnile na evropske partnerice in v okviru mehanizma EU za civilno zaščito zaprosile za nujno pomoč iz zraka za gašenje gozdnih požarov. Za tovrstno pomoč je istočasno zaprosila tudi Albanija, kjer najhujši požari divjajo v okolici Tirane in ob obali Jadranskega morja.

Kot so sporočili iz Bruslja, so se na poziv odzvale Španija, Francija in Italija, ki so v Grčijo in Albanijo danes poslala šest letal.

V Grčiji vsak poletje izbruhne več deset požarov, h katerim pogosto prispevajo visoke temperature in močan veter. Neposredni povzročitelj je pogosto požig, čeprav storilce le redko ujamejo. Eden najhujših požarov je državo prizadel leta 2007, ko je umrlo 77 ljudi, uničenih pa je bilo 250.000 hektarov površin.

Večji del Evrope se sicer v zadnjih dneh sooča z rekordno visokimi temperaturami. V osrednji Evropi so ponekod v senci namerili do 36 stopinj Celzija, na Balkanu pa so temperature dosegle 40 stopinj. Na italijanski Sardiniji se je medtem živo srebro povzpelo do 45 stopinj Celzija.

Ne spreglejte