Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2012,
14.45

Osveženo pred

14 ur, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Malala Jusafzaj okrevanje Pakistan talibani

Natisni članek

Petek, 19. 10. 2012, 14.45

14 ur, 4 minute

V glavo ustreljena pakistanska deklica že na nogah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Malala Jusafzaj, pakistanska aktivistka, ki so jo talibani ustrelili v glavo, odlično okreva po operaciji, med katero so ji odstranili kroglo.

Britanski zdravnik David Rosser, ki budno spremlja okrevanje komaj 14-letne Malale Jusafzaj, je za britanske medije povedal, da deklica že lahko komunicira prek pisanih sporočil, kljub temu pa poudarja, da je njeno zdravstveno stanje resno. Povedal je še, da je deklica že naredila prve korake, vendar s pomočjo zdravstvenega osebja.

Njeno stanje je dobro, a še vedno resno "Malalino stanje je dobro, vesela je in želi, da dobra novica o njenem zdravstvenem stanju zaokroži po svetu," je še povedal Rosser, ki je poudaril, da še ni popolnoma zunaj nevarnosti. "Še vedno kaže znake infekcije, ki so najverjetneje posledica strela," je povedal novinarjem. Njena zdravstvena ekipa je prepričana, da bo potrebovala nekaj tednov, da preboli infekcijo, nato pa bodo morali del njene lobanje rekonstruirati. To bodo storili tako, da bodo kost vzeli od drugod ali pa ji vstavili titanovo ploščo. Malala je sicer znana kot aktivistka, ki se je zavzemala za izobraževanje deklic, zaradi česar so jo talibani tudi ustrelili. Ko se je vračala iz šole, so talibani ustavili kombi, vprašali dekleta, katera je Malala, in jo trikrat ustrelili. Pri tem sta bili ranjeni še dve deklici. Talibani so še sporočili, da jo bodo spet napadli, če bo preživela, grozili pa so tudi, ko so jo v ponedeljek pakistanske oblasti prepeljale v britansko bolnišnico kraljice Elizabete v Birmingham na nadaljnje zdravljenje.

Ne spreglejte