SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Frankfurtu ob odprtju novega sedeža ECB zažigali tudi avtomobile (foto in video)

3

termometer

 | Foto:
Protesti protikapitalističnega gibanja Blockupy ob uradnem odprtju novega sedeža Evropske centralne banke (ECB) na obrežju reke Majne v Frankfurtu so se začeli nasilno.

Poslopje, v katerega so se že konec lanskega leta preselili zaposleni v ECB, je visoko 185 metrov, gradnja pa je stala 1,3 milijarde evrov. A nova bleščeča pridobitev v Frankfurtu ni razveselila vseh. Za ograjo, ki je varovala okoli 100 skrbno izbranih udeležencev odprtja, se je že v dopoldanskih urah po ocenah policije zbralo 3000 protestnikov, po ocenah gibanja Blockupy, ki nasprotuje varčevalni politiki ECB, EU in Mednarodnega denarnega sklada, pa jih je prišlo 6000, od tega 1000 iz tujine. Mirnega zborovanja pred mestno hišo se je v popoldanskih urah nato udeležilo približno 17.000 nasprotnikov kapitalizma. Iz Berlina je pripeljal poseben vlak s približno 800 pripadniki gibanja Blockupy, iz 39 drugih evropskih mest pa so pričakovali 60 avtobusov. Da bi oblasti razmere nadzorovale v največji možni meri, so v mestu aktivirali eno največjih policijskih zasedb doslej.

Manjša uradna slovesnost ob odprtju novega sedeža ECB, ki je v uporabi že več mesecev, investicija pa je bila vredna 1,3 milijarde evrov, se bo začela ob 11. uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin