SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V EU začela veljati direktiva o zaščiti žvižgačev

0,09

termometer

evropska unija
Foto: Getty Images

V Evropski uniji je danes začela veljati direktiva, ki žvižgačem zagotavlja visoko raven zaščite. Nova pravila, ki določajo jasne postopke prijavljanja in obveznosti za delodajalce, varne kanale za prijavo ter preprečevanje povračilnih ukrepov in učinkovito zaščito, morajo države članice v dveh letih prenesti v svoje nacionalne zakonodaje.

Miro Cerar Novice Cerar: Slovenija ne podpira odločanja s kvalificirano večino v zunanji politiki EU

Žvižgači, ki prijavijo kršitve prava EU, bodo tako zaščiteni pred odpustitvijo in premestitvijo na slabše delovno mesto, nacionalni organi pa bodo morali obveščati državljane in zagotavljati usposabljanja za javne organe o tem, kako naj obravnavajo žvižgače.

Nova pravila se nanašajo na številna področja prava EU, vključno s preprečevanjem pranja denarja, obdavčitvijo dohodkov pravnih oseb, varstvom podatkov, zaščito finančnih interesov EU, varnostjo hrane in proizvodov, javnega zdravja, varstvom okolja in jedrsko varnostjo. Poleg tega lahko države članice ta pravila razširijo tudi na druga področja.

Zaščiteni so tudi sodelavci žvižgačev in njihovi sorodniki

Poleg tega morajo države članice žvižgačem zagotoviti celovite in neodvisne informacije. Med postopki jim morajo zagotoviti pravno pomoč, žvižgači pa lahko med pravosodnimi postopki prejmejo tudi finančno ali psihološko podporo.

Podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za vrednote in preglednost, Vera Jourova je ob tem poudarila, da so žvižgači "pogumni ljudje, ki so pripravljeni razkriti nezakonite dejavnosti - pogosto pri tem tvegajo svojo kariero in preživetje - da bi zaščitili javnost pred kršitvami".

Vera Jourova Vera Jourova Foto: Reuters

"Zaslužijo priznanje in zaščito za svoja pogumna dejanja," je poudarila in države članice pozvala, da brez odlašanja v svojo zakonodajo prenesejo nova pravila, ki jim zagotavljajo visoko raven zaščite. Evropska komisija ob tem članice poziva, da med prenosom v zakonodajo pravila razširijo tudi na druga področja, tako da bodo zagotovile celovit in skladen okvir na nacionalni ravni, so sporočili iz Bruslja.

Direktivo, ki jo je Evropski parlament potrdil aprila, so države članice podprle 7. oktobra. Trenutno imajo države članice področje zaščite žvižgačev urejeno različno. Celovito pravno zaščito jim po navedbah Evropskega parlamenta zagotavlja le deset držav EU, med drugim Francija, Švedska in Velika Britanija. V Sloveniji to področje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Boris Johnson Novice Johnson bo zakon o izstopnem sporazumu z EU v parlament vložil v petek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin