Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

konjsko meso Evropska unija Bruselj

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 21.24

8 let

V EU pozivi k strogim kaznim za goljufe s konjskim mesom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Afera s konjskim mesom v uradno govejih izdelkih, ki se bliskovito širi po Evropi, sproža pozive k strogim kaznim za goljufe ter k zaostritvi evropskih pravil za označevanje mesnih izdelkov.

Kmetijski ministri EU so imeli v Bruslju dolgo razpravo o aferi s konjskim mesom v uradno govejih lazanjah, tortelinih, hamburgerjih, mesnih kroglicah, klobasah in drugih mesnih izdelkih, ki se širi po Evropi in je minuli teden dosegla tudi Slovenijo.

Težava v evropski zakonodaji? Ta škandal terja odločen skupen odziv in tudi odločne odzive posameznih članic, je poudaril predsedujoči zasedanju, irski kmetijski minister Simon Coveney. Vse več članic želi pospešiti uvedbo nove evropske zakonodaje o označevanju izdelkov, ki jo pripravlja komisija, in vanjo vključiti obvezno oznako države izvora mesa v sestavljenih izdelkih.

Evropski komisar za zdravje in zaščito potrošnikov Tonio Borg sicer poudarja, da ni problem pomanjkljiva evropska zakonodaja in da obvezno označevanje države izvora mesa v sestavljenih izdelkih ne bi preprečilo goljufije s konjskim mesom. "To dvoje ni povezano," je prepričan. A obenem pravi, da je komisija odprta tudi za preučitev te možnosti.

Vendar pa komisar ob tem izpostavlja, da so ključne "odvračilne in ustrezne kazni" v članicah unije. Kazenske preiskave in pregon kršiteljev je namreč v rokah članic, saj jim evropska pravila v obliki direktive puščajo v tem primeru proste roke. Borg upa, da bo afera s konjskim mesom članice prepričala, da uvedejo strožje kazni.

Borg: Gre le za zavajanje potrošnikov, ne pa za vprašanje ogroženosti zdravja Borg je ob tem vnovič poudaril, da gre pri aferi s konjskim mesom le za goljufijo pri označevanju mesnih izdelkov, ker je pač konjsko meso cenejše od govejega, ter s tem za zavajanje potrošnikov, ne pa za vprašanje ogroženosti zdravja. V slednjem primeru je sicer za zagotavljanje zdravja evropskih potrošnikov za ukrepanje pristojna tudi komisija.

Irski minister Coveney se s komisarjem ne strinja povsem. "A imamo vse, kar je treba? Ne, nimamo," je odgovoril na vprašanje, ali ima EU vso potrebno zakonodajo za preprečevanje takšnih afer. Minister meni, da bi bilo v prvi vrsti treba uvesti redno preverjanje mesnih izdelkov z metodo DNK, kar na primer na Irskem že počnejo. EU je po aferi norih krav že uvedla obvezno označevanje izvora države pri surovem govejem mesu, za predelane mesne izdelke pa to pravilo ne velja, temveč zadostuje navedba vrste mesa.

Evropska komisija je že pred izbruhom afere pripravljala novo evropsko zakonodajo za označevanje mesa, s katero je želela obvezno oznako izvora države razširiti na vso surovo meso, a zaradi afere s konjskim mesom bo sedaj preučila tudi možnost uvedbe obvezne oznake države izvora tudi pri sestavljenih mesnih izdelkih. Prav tako bo za nekaj mesecev pospešila pripravo zakonodaje; predloge naj bi razgrnila pred poletjem ali v začetku jeseni.

EU še ugotavlja razsežnost problema EU sicer še ugotavlja razsežnost problema. V vseh članicah unije poteka sistematsko preverjanje sestavljenih govejih izdelkov in surovega konjskega mesa. Članice z metodo DNK ugotavljajo prisotnost konjskega mesa v sestavljenih izdelkih, v katerih je uradno le goveje meso, ter prisotnost fenilbutazona - sestavine zdravila za konje, nevarnega človeku - v surovem konjskem mesu.

Zasedanje kmetijskih ministrov EU, ki so sicer razpravljali tudi o reformi skupne kmetijske politike, se nadaljuje v torek z ribiškimi temami. Udeležuje se ga tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik, ki bo dal izjavo za novinarje v torek.

Ne spreglejte