Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 2. 2020,
17.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

3

Natisni članek

skrajna desnica AfD Nemčija protesti

Sobota, 15. 2. 2020, 17.35

4 leta, 2 meseca

V Erfurtu protesti proti sodelovanju politike s skrajno desnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

3

Protesti v Erfurtu | V turinško prestolnico so se zgrnili protestniki iz cele Nemčije. | Foto Reuters

V turinško prestolnico so se zgrnili protestniki iz cele Nemčije.

Foto: Reuters

Več tisoč ljudi se je v Erfurtu danes zbralo na protestih proti sodelovanju s skrajno desnico, potem ko je bil ob podpori Alternative za Nemčijo (AfD) za ministrskega predsednika Turingije izvoljen liberalec (FDP) Thomas Kemmerich. V turinško prestolnico so se zgrnili protestniki iz cele Nemčije.

"Ne v našem imenu. Brez dogovorov s fašisti, nikoli in nikjer," je pisalo na plakatih protestnikov, ki so se zbrali na trgu pred katedralo. "Protestiram, ker AfD pridobiva vpliv v vzhodnih deželah," je dejala ena od protestnic. Po oceni organizatorjev danes v turinški prestolnici pričakujejo okoli deset tisoč protestnikov. Med drugim je v mesto prispelo najmanj 50 avtobusov z demonstranti.

Emmanuel Macron in Angela Merkel
Novice Macron ni skoparil s kritikami na račun Merklove

Kemmerich na položaj izvoljen tudi z glasovi AfD

Thomas Kemmerich je bil 5. februarja izvoljen za vodjo Turingije z glasovi FDP, AfD in krščanskih demokratov (CDU). To je bilo prvič, da je bil nekdo izvoljen na visok politični položaj ob podpori skrajne desnice, kar je sprožilo var ogorčenja v državi, ki se še vedno spopada s svojo nacistično zgodovino. Pod močnim političnim pritiskom je Kemmerich že naslednji dan napovedal odstop.

Po oceni organizatorjev danes v turinški prestolnici pričakujejo okoli deset tisoč protestnikov. | Foto: Reuters Po oceni organizatorjev danes v turinški prestolnici pričakujejo okoli deset tisoč protestnikov. Foto: Reuters

Stranke očitajo AfD, da želi paralizirati delovanje državnih ustanov. Skrajna desnica je zdaj sporočila, da bi lahko svojo podporo ponudila tudi kandidatu Levice za ministrskega predsednika Bodu Ramelowu, ki je Turingijo vodil v zadnjem mandatu, če bi bile v deželnem parlamentu nove volitve. S to potezo bi, po poročanju STA, tudi njega lahko prisilili, da odstopi.

Luisa Neubauer
Novice Je to ženska prihodnosti?

Kramp-Karrenbauerjeva napovedala odhod z mesta predsednice CDU

Predstavniki vseh strank v Turingiji z izjemo AfD se bodo v ponedeljek sestali, da se pogovorijo o nadaljnjih možnostih. Med drugim lahko oblikujejo manjšinsko vlado ali pa skličejo predčasne deželne volitve. Politična kriza v omenjeni zvezni deželi je imela posledice tudi za zvezno politiko. Vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je namreč ta teden napovedala, da ne bo več kandidirala za predsednico stranke.

Ne spreglejte