SiolNET. Novice Svet
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Erfurtu protesti proti sodelovanju politike s skrajno desnico

1,21

termometer

Protesti v Erfurtu
V turinško prestolnico so se zgrnili protestniki iz cele Nemčije. Foto: Reuters

Več tisoč ljudi se je v Erfurtu danes zbralo na protestih proti sodelovanju s skrajno desnico, potem ko je bil ob podpori Alternative za Nemčijo (AfD) za ministrskega predsednika Turingije izvoljen liberalec (FDP) Thomas Kemmerich. V turinško prestolnico so se zgrnili protestniki iz cele Nemčije.

"Ne v našem imenu. Brez dogovorov s fašisti, nikoli in nikjer," je pisalo na plakatih protestnikov, ki so se zbrali na trgu pred katedralo. "Protestiram, ker AfD pridobiva vpliv v vzhodnih deželah," je dejala ena od protestnic. Po oceni organizatorjev danes v turinški prestolnici pričakujejo okoli deset tisoč protestnikov. Med drugim je v mesto prispelo najmanj 50 avtobusov z demonstranti.

Emmanuel Macron in Angela Merkel Novice Macron ni skoparil s kritikami na račun Merklove

Kemmerich na položaj izvoljen tudi z glasovi AfD

Thomas Kemmerich je bil 5. februarja izvoljen za vodjo Turingije z glasovi FDP, AfD in krščanskih demokratov (CDU). To je bilo prvič, da je bil nekdo izvoljen na visok politični položaj ob podpori skrajne desnice, kar je sprožilo var ogorčenja v državi, ki se še vedno spopada s svojo nacistično zgodovino. Pod močnim političnim pritiskom je Kemmerich že naslednji dan napovedal odstop.

Po oceni organizatorjev danes v turinški prestolnici pričakujejo okoli deset tisoč protestnikov. Po oceni organizatorjev danes v turinški prestolnici pričakujejo okoli deset tisoč protestnikov. Foto: Reuters

Stranke očitajo AfD, da želi paralizirati delovanje državnih ustanov. Skrajna desnica je zdaj sporočila, da bi lahko svojo podporo ponudila tudi kandidatu Levice za ministrskega predsednika Bodu Ramelowu, ki je Turingijo vodil v zadnjem mandatu, če bi bile v deželnem parlamentu nove volitve. S to potezo bi, po poročanju STA, tudi njega lahko prisilili, da odstopi.

Luisa Neubauer Novice Je to ženska prihodnosti?

Kramp-Karrenbauerjeva napovedala odhod z mesta predsednice CDU

Predstavniki vseh strank v Turingiji z izjemo AfD se bodo v ponedeljek sestali, da se pogovorijo o nadaljnjih možnostih. Med drugim lahko oblikujejo manjšinsko vlado ali pa skličejo predčasne deželne volitve. Politična kriza v omenjeni zvezni deželi je imela posledice tudi za zvezno politiko. Vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je namreč ta teden napovedala, da ne bo več kandidirala za predsednico stranke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin