SiolNET. Novice Svet
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V enem največjih procesov proti mafiji obsojenih okoli 200 ljudi

0,35

termometer

sojenje mafija | Sojenje je potekalo ob strogih varnostnih ukrepih. | Foto: Reuters
Sojenje je potekalo ob strogih varnostnih ukrepih. Foto: Reuters

Sodišče v deželi Kalabriji je v enem največjih sodnih procesov proti mafiji v Italiji danes na večletne zaporne kazni obsodilo okoli 200 ljudi. Vodji hudodelske združbe 'Ndrangheta sta bila obsojena na po 30 let zapora. Med obsojenimi je tudi nekdanji član stranke Naprej Italija in več bivših policistov ter skorumpiranih uradnikov.

Sodišče v južnoitalijanskem mestu Lamezia Terme je v enem največjih protimafijskih procesov v zadnjih desetletjih proti članom kalabrijske mafijske združbe 'Ndragheta danes izreklo zaporne kazni skupno v višini več sto let. Med obsojenimi je kakih 200 mafijcev in njihovih pomočnikov, pa tudi več nekdanjih policistov, uradnikov in politikov.

Predsednica sodišča Brigida Cavasino je več kot uro in pol brala imena obsojenih in njihove kazni, ki se gibljejo od nekaj mesecev do 30 let zapora, medtem ko so lahko obtoženci, zaprti v zaporih po vsej državi, sodbo spremljali preko videopovezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodba zoper "Strica" še neznana

Sojenje je bilo usmerjeno predvsem proti klanu družine Mancuso. Lokalna šefa Saverio Razionale in Domenico Bonavota sta bila obsojena na po 30 let zapora. Medtem se še vedno čaka na sodbo zoper najvišjega domnevnega šefa klana Luigija Mancusa, znanega po vzdevku Stric. Njegovo sojenje je bilo namreč ločeno od tokratnega procesa.

Giancarlo Pittelli, ki je v klopeh italijanskega parlamenta zastopal barve konservativne stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki je umrl junija letos, je bil obsojen na enajst let zapora zaradi sodelovanja z mafijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od začetka procesa leta 2021 se je moralo zagovarjati več kot 300 osumljencev. Tožilstvo je zanje zahtevalo skupaj več kot 4.700 let zapora. Obtožbe so segale od umorov in članstva v hudodelski združbi do trgovine z mamili, pranja denarja in korupcije pri državnih gradbenih pogodbah.

Sojenje je potekalo ob strogih varnostnih ukrepih. Pričalo je več kot 50 kronskih prič, ki so zapustile 'Ndrangheto in med zaslišanjem prekršile kodeks molka, znan kot "omerta". | Foto: Reuters Sojenje je potekalo ob strogih varnostnih ukrepih. Pričalo je več kot 50 kronskih prič, ki so zapustile 'Ndrangheto in med zaslišanjem prekršile kodeks molka, znan kot "omerta". Foto: Reuters

Povezave po vsem svetu

'Ndrangheta, ki ima sedež v Kalabriji, je iz tretje največje mafijske organizacije za sicilijansko Coso Nostro in neapeljsko Camorro postala največja italijanska kriminalna združba s povezavami po vsem svetu.

Da je do sojenja sploh prišlo, gre zahvala višjemu državnemu tožilcu Nicoli Gratteriju, ki se že več kot tri desetletja bori proti mafiji. Po letih preiskav je malo pred božičem 2019 dal aretirati na stotine domnevnih mafijcev in njihovih pomočnikov.

Podobno sojenje članom mafije je potekalo na Siciliji v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je na zatožno klop sedlo več kot 400 obtoženih.

Matteo Messina Denaro Novice Umrl je zloglasni italijanski mafijski šef Giorgia Meloni in Andrea Giambruno Novice Moški Giorgie Meloni, ki zadnje dneve dviga prah Orožje, droge Novice Razbili so "balkanski kartel nasilja", deloval je tudi v Sloveniji Italijanska policija Novice V Sloveniji v okviru racije proti mafiji prijeli državljana Italije #video Italija Novice Italijanska policija po petih letih aretirala šefa najvplivnejše in najbogatejše mafijske združbe
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin