Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
8.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Egipt kriza aretacija

Sreda, 10. 7. 2013, 8.19

8 let

V Egiptu nalog za aretacijo voditeljev Muslimanske bratovščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Egiptovsko tožilstvo je izdalo naloge za aretacijo 200 oseb zaradi vpletenosti nasilje pred sedežem Republikanske garde v Kairu, v katerem je bilo v ubitih 51 ljudi.

Nalog za aretacijo so izdali med drugim za voditelja Muslimanske bratovščine Mohameda Badieja in druge vodilne člane gibanja. Badie in ostali voditelji so sicer že soočeni z obtožnicami tudi zaradi poboja protestnikov pred sedežem Muslimanske bratovščine. Do incidenta pred sedežem bratovščine je prišlo 30. junija, umrlo pa je najmanj 12 ljudi.

Mursi na "varnem kraju" Tiskovni predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Badr Abdelati je medtem pojasnil, da je odstavljeni egiptovski predsednik Mohamed Mursi na "varnem kraju", proti njemu pa še ni bila vložena obtožnica. "Mursi je zaradi lastne varnosti na varnem, obravnavan je spoštljivo," je zatrdil.

Po odstavitvi 3. julija so namreč Mursija aretirali in odpeljali na sedež ministrstva za obrambo. Prijeli naj bi ga "preventivno".

Glavna opozicijska skupina v Egiptu Narodna fronta rešitve, ki je podprla odstavitev predsednika Mohameda Mursija, se je sicer pridružila drugim in zavrnila načrt novih oblasti za obdobje tranzicije. "Narodna fronta rešitve sporoča svojo zavrnitev ustavnega odloka," je v izjavi sporočila skupina, ki jo je do imenovanja za namestnika predsednika vodil Mohamed El Baradej. Kritični so predvsem do tega, da se trenutna oblast z začasnim predsednikom Adlijem Mansurjem ni v zadostni meri posvetovala z njimi.

Volitve najpozneje februarja Mansur je sicer napovedal, da bodo predsedniške volitve v državi najpozneje februarja prihodnje leto, še pred tem pa bodo imeli parlamentarne volitve in referendum, na katerem bodo odločali o novi ustavi. Spremembe sporne islamistične ustave naj bi začeli pripravljati že čez dva tedna.

Poleg tega pa naj bi odlok, ki določa potek prehodnega obdobja, začasnemu predsedniku dajal obsežna pooblastila, vključno z zakonodajnim.

Ne spreglejte