SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Daki še vedno iščejo vzrok smrtonosnega požara

0,04

termometer

Daka požar Bangladeš
Z ognjenimi zublji se je več kot 200 gasilcev, ki jim je primanjkovalo vode, borilo kar 15 ur. Foto: Reuters

Preiskovalci še vedno iščejo vzrok smrtonosnega požara v stanovanjski stavbi v prestolnici Bangladeša Daka, ki je terjal najmanj 67 smrtnih žrtev, več deset ljudi je bilo ranjenih. Zaenkrat so potrdili, da se je požar hitro razširil zaradi vnetljivih tekočin, ki so bile shranjene v stavbi.

Vodja gasilcev Jufiqur Rahman je potrdil, da so bili v stavbi shranjeni dezodoranti in tekočina za vžigalnike, zaradi česar je bil požar še toliko bolj obsežen. Drugi član preiskovalne ekipe Mehedi Ahmed Ansari pa je opozoril, da v stavbi ni bilo protipožarne opreme.

Eden od možnih vzrokov požara bi bila lahko sicer eksplozija plinske bombe v prostoru, kjer so bile nezakonito shranjene vnetljive kemikalije, a tega preiskovalci še niso potrdili.

Lokalne oblasti so danes sporočile, da so 46 trupel identificirali in jih predali svojcem. Pri 21 truplih pa bodo morali izvesti analizo DNA.

Več smrtnih žrtev so svojci tako danes že pokopali, v mošejah po državi pa so se žrtvam požara poklonili tudi s posebno molitvijo.

Daka požar Bangladeš Novice V požaru stavbe v Daki najmanj 78 mrtvih

Z ognjem se je več kot 200 gasilcev borilo 15 ur

Požar je izbruhnil v sredo zvečer v pritličju štirinadstropne stavbe v zgodovinskem delu prestolnice. Ogenj je sprožil niz eksplozij in se razširil na štiri sosednje zgradbe, v katerih so bile prav tako kemikalije. Ko je izbruhnil požar, so bili na ozkih ulicah v okolici zgradb prometni zastoji, kar je gasilskim vozilom oteževalo dostop do kraja požara. Z ognjenimi zublji se je več kot 200 gasilcev, ki jim je primanjkovalo vode, borilo kar 15 ur.

V podobnem uničujočem požaru, ki je prav tako izbruhnil v zgradbi v Daki, ki so jo uporabljali tudi kot skladišče za kemikalije, je leta 2010 umrlo 124 ljudi. To je bil eden najhujših požarov v zgodovini tega 20-milijonskega mesta.

Mestne oblasti so po tem požaru poostrile nadzor nad tovrstnimi skladišči v stanovanjskih predelih, a niso bile uspešne. Številne zgradbe poleg tega ne upoštevajo pravil požarne varnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin