Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
19.35

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Romunija

Sreda, 20. 2. 2019, 19.35

5 let, 2 meseca

V Bruslju zaskrbljeni zaradi novih omejitev tožilstva v Romuniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Romunija romunska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je izrazila zaskrbljenost nad novimi omejitvami pooblastil romunskega generalnega državnega tožilca, ki jih je romunska vlada uvedla z dekretom, sprejetim v torek in ki je po mnenju Bruslja slabi boj proti korupciji v državi.

Romunska vlada socialdemokratske premierke Viorice Dancile je v torek izdala izredni dekret, s katerim je generalnemu državnemu tožilcu Augustinu Lazarju odvzela pooblastila nad posebno enoto državnega tožilstva, pristojno za preiskovanje korupcije med sodniki in tožilci.

S tem se je okrepil pritisk na nekdanjo vodjo protikorupcijskega urada (DNA) Lauro Kövesi, ki jo Lazar sicer podpira, a zdaj ne bo mogel odpraviti preiskave proti njej, ki so jo uvedli pretekli teden. Preiskavo so uvedli, potem ko je bila Kövesijeva imenovana za kandidatko za vodjo bodočega Evropskega javnega tožilstva. Nekdanja vodja DNA je bila trn v peti vladajoči socialdemokratski stranki, saj je urad pod njenim vodstvom korupcije obtožil več sto politikov in uradnikov. Odstavili so jo julija lani, od tedaj pa ga vodijo začasni vodje.

Predsednika želijo prisiliti, da sprejme kandidatko vladajoče stranke

Z v torek sprejetim dekretom je vlada odločila tudi, da je lahko začasni vodja na čelu DNA zgolj 45 dni, s čimer želijo predsednika Klausa Iohannisa prisiliti, da sprejme kandidatko socialdemokratske stranke Adino Floreo. Desnosredinski predsednik je njeno imenovanje že dvakrat zavrnil.

Danes je na Facebooku zapisal, da ta ukrep kaže na obsedenost vlade s slabljenjem pravosodnega sistema. Države po njegovih besedah ne smejo voditi "ljudje, ki želijo vzpostaviti politični nadzor nad pravosodjem". Kritični so bili tudi v DNA, generalni tožilec in združenja sodnikov.

Iz Bruslja so ob tem sporočili, da z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v Romuniji. "Zdi se, da sta tako vsebina kot postopek zadnjih sprememb z uporabo izrednih dekretov brez posvetovanja s pravosodjem in deležniki neposredno v nasprotju s priporočili," Evropske komisije, so zapisali.

Ne spreglejte