Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2011,
11.33

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reševanje

Četrtek, 15. 9. 2011, 11.33

5 let, 8 mesecev

V Belgiji dosegli preboj v reševanju politične krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Belgijske stranke so dosegle prvi večji preboj v maratonskih pogajanjih o oblikovanju vlade po volitvah junija lani in s tem odstranile veliko oviro v krizi.

Zaradi krize je država brez vlade že rekordnih 459 dni. Stranke so dosegle kompromis glede občutljivega vprašanja volilnega okrožja Bruslja s predmestji, ki je v državi edino dvojezično.

"Osem strank je skupaj uspelo premagati ovire"

Vodilni frankofonski politik Elio Di Rupo, ki vodi pogajanja in velja za morebitnega prihodnjega premiera, je sporočil, da je osem flamskih in frankofonskih strank doseglo "prvi odločilen korak" na poti iz krize. "Osem strank je skupaj uspelo premagati ovire, ki so v zadnjih dneh povzročale težave," so po več urah intenzivnih pogajanj sporočile stranke.

Udeleženci v pogajanjih so dosegli kompromis glede volilnega okrožja Bruslja s predmestji, ki predstavlja vir globokih delitev med flamskimi in frankofonskimi politiki. V izjavi stranke sicer niso razkrile podrobnosti kompromisa, so pa se flamske stranke doslej trudile ukiniti posebne volilne pravice frankofonskih volivcev v predmestjih Bruslja, ki ležijo na območju Flandrije.

"Zgodovinska pogajanja"

Preboj v pogajanjih so tako flamski kot frankofonski mediji že označili za "zgodovinskega", a stranke kljub temu čakajo še težavna pogajanja. Ta naj bi se vrtela predvsem okoli večjih pooblastil regij - ključne zahteve Flandrije, ki je bogatejša in bolj poseljena kot njena južna frankofonska soseda Valonija. Tretjo regijo predstavlja območje Bruslja z večinsko frankofonskim prebivalstvom na flamskem ozemlju.

Državi grozi znižanje kreditne ocene Rešitev krize je nujna za Belgijo, ki je članica območja evra. Državi v primeru, da bo še naprej ostala brez vlade, med drugim grozi znižanje kreditne ocene.

Politične težave so se še zaostrile v torek, ko je belgijski premier v odhodu, ki posle predsednika vlade opravlja tudi 15 mesecev po volitvah, Yves Leterme, sporočil, da se poteguje za položaj namestnika generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Ne spreglejte