Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
7.23

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,69

Natisni članek

Natisni članek

Taylor Swift koncert policija Avstrija

Četrtek, 8. 8. 2024, 7.23

1 mesec, 1 teden

Zaradi terorističnih groženj na Dunaju odpovedali koncerte Taylor Swift #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,69

V Avstriji so odpovedali tri koncerte ameriške pevke Taylor Swift, ki so bili načrtovani od četrtka do sobote na Dunaju, so sporočili organizatorji. "Zaradi potrditve vladnih uradnikov o načrtovanem terorističnem napadu na stadionu Ernst Happel nimamo druge izbire, kot da zaradi varnosti koncerte odpovemo," je sporočilo podjetje Barracuda. Prestolnico je obkrožilo na tisoče policistov, ki iščejo še več oseb, ki so na begu. 19-letnik Beran A., ki so ga v sredo aretirali v Avstriji, je medtem priznal, da je napad načrtoval. Pevka se na grožnje in odpoved koncertov še ni odzvala, medtem ko so njeni oboževalci obupani in v solzah.

Kot so pojasnili organizatorji, bodo kupnino za vstopnice avtomatično povrnili v desetih delovnih dneh. Enako bodo storili tudi ponudniki koncertnih aranžmajev, kot je slovenski Koncerti.net, ki ponujajo nakup vstopnice in organiziranega prevoza.

Pevkini oboževalci so po odpovedi koncertov obupani in v solzah. Marsikdo je na Dunaj že prišel, kupil vstopnico in plačal za nastanitev. Za številne je bil to koncertni dogodek leta, saj so vstopnice, ki so bile razprodane v nekaj minutah, kupili že pred enim letom. 

Kako so se na grožnje in odpoved koncertov odzvali oboževalci, preberite spodaj: 
Taylor Swift Eras Tour
Trendi Po odpovedi koncertov Taylor Swift se odzivajo tudi slovenski oboževalci #video

Osumljenec priznal načrtovanje samomorilskega napada

V sredo zvečer so v Avstriji prijeli domnevna načrtovalca terorističnih napadov na prireditvah na širšem območju Dunaja. Enega so prijeli na Dunaju, drugega pa v mestu Ternitz južno od prestolnice. Sprva so za koncerte Taylor Swift napovedali poostrene varnostne ukrepe, zvečer pa so vse tri odpovedali. Po poročanju avstrijskih medijev je dvojec grozil prek šifriranih sporočil. V četrtek so pridržali še eno osebo, povezano z grožnjami. Gre za 15-letnika s turškimi koreninami, ki je policiji že znan.

Avstrijski mediji so medtem razkrili domnevni načrt terorističnega napada. 19-letni Beran A. naj bi nameraval med koncertom z avtom zapeljati v več deset tisoč oboževalcev, ki so stali pred stadionom, nato pa jih napasti z mačetami in noži ter na koncu aktivirati bombo.

Kot sta na današnji novinarski konferenci povedala generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf in vodja direktorata za državno varnost in obveščevalne dejavnosti Omar Haijawi-Pirchner, je osumljenec načrtovanje napada priznal. Napad naj bi izvedel na četrtkovem ali sobotnem koncertu. Osumljenca za načrtovanje napadov vstopnic za koncerte nista imela. 

19-letnik zvest skrajni Islamski državi, načrtoval izdelavo bombe

19-letnik, ki so ga prijeli v Ternitzu, in je svoje načrte priznal, je prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država. Po dosedanjih podatkih se je radikaliziral na spletu, kjer je tudi iskal informacije o tem, kako izdelati bombe. Preiskovalcem je priznal, da je nameraval "danes ali jutri ubiti sebe in veliko množico ljudi", je dejal vodja DSN. 

Med preiskavo njegovega doma so med drugim zasegli detonatorje in druge naprave, pa tudi propagandno gradivo IS in ponarejen denar. Pred časom naj bi pustil službo in dejal, da ima velike načrte. Od takrat je bil po navedbah preiskovalcev zaposlen s pripravami na napad, je na spletni strani poročal avstrijski Kurier.

Drugega osumljenca, 17-letnika, so v sredo popoldne aretirali pred stadionom. Po besedah Haijawi-Pirchnerja je imel pri sebi material skrajne skupine Islamska država in teroristične mreže Al Kaida. Zaposlen je bil v podjetju, ki naj bi na stadionu izvajalo storitve čiščenja. 17-letnik, ki je policiji že znan, pričanje zavrača.

Oba pridržana sta bila rojena v Avstriji. Starši 19-letnika izvirajo iz Severne Makedonije, 17-letnik pa ima hrvaško-turške korenine, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal Ruf. Haijawi-Pirchner pa je še pojasnil, da se je za odpoved koncertov odločil organizator, ne avstrijska policija, pri čemer je odločitev označil za razumljivo.

Preiskava načrtovanega terorističnega napada še poteka, medtem ko stadion Ernst Happel preiskujejo policijski psi. 

Kot je na novinarski konferenci povedal Franz Ruf, je 19-letnik, ki so ga prijeli v Ternitzu, prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država. | Foto: Reuters Kot je na novinarski konferenci povedal Franz Ruf, je 19-letnik, ki so ga prijeli v Ternitzu, prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država. Foto: Reuters

Avstrijski kancler: Grožnja napadov je bila zelo resna

Na grožnje sta se odzvala avstrijski kancler Karl Nehammer in notranji minister Gerhard Karner. Nehammer je na družbenem omrežju X sporočil, da je bila grožnja terorističnih napadov zelo resna. Kot je zapisal, so po zaslugi sodelovanja avstrijskih in tujih služb grožnjo prepoznali v zgodnji fazi in preprečili morebitno tragedijo.

Priznal je, da je odpoved koncertov priljubljene pevke razočaranje za njene oboževalce, a poudaril, da so razmere zaradi očitno načrtovanega terorističnega napada zelo resne. Dodal je, da preiskave v zvezi z načrtovanjem napada še potekajo.

"Živimo v času, ko z nasilnimi sredstvi napadajo naš zahodni način življenja," je zapisal avstrijski kancler. "Islamistični terorizem ogroža varnost in svobodo v številnih zahodnih državah. Prav zato se ne bomo odpovedali svojim vrednotam, kot sta svoboda in demokracija, ampak jih bomo še odločneje branili. Te vrednote so temelj naše družbe in nas delajo odporne proti ekstremizmu in terorizmu," je poudaril. Zato je po njegovih besedah pomembno, da ostanemo budni, stopimo skupaj in odločno ukrepamo proti islamizmu.

Notranji minister Karner je izpostavil tesno povezovanje s tujimi varnostnimi organi. "Urad za varstvo ustave in policija sta izvedla učinkovite akcije in naredila vse za zagotavljanje varnosti," je sporočil. Avstrijski podkancler Werner Kogler pa se je zahvalil preiskovalcem. "Teroristi želijo, da nas je strah in da smo razdeljeni. Ne bomo jim dovolili, da uničijo naš način življenja," je zapisal na družbenem omrežju X. 

Po aretaciji dveh terorističnih osumljencev so avstrijski socialdemokrati (SPÖ) pozvali k sklicu sveta za nacionalno varnost. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Philip Kucher, javnost ni bila dovolj seznanjena s tem, ali dejanska grožnja še obstaja. Vodja svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl pa je pozval k "popolni razjasnitvi grožnje".

Avstrijsko prestolnico je obkrožilo na tisoče policistov. Pevka se na grožnje in odpoved koncertov še ni odzvala. | Foto: Guliverimage Avstrijsko prestolnico je obkrožilo na tisoče policistov. Pevka se na grožnje in odpoved koncertov še ni odzvala. Foto: Guliverimage

Ob odpovedi koncertov na Dunaju zaradi terorističnih groženj se je marsikdo spomnil na koncert Ariane Grande leta 2017 v Manchestru. Teroristični napad je izvedel Salman Abedi, ki se je po koncertu razstrelil z bombo. Ubitih je bilo 22 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih.

Preberite tudi:

Flixbus, avtobus
Novice Nov incident Flixbusa: voznik potnike, ki so šli na koncert Taylor Swift, pustil na počivališču
Taylor Swift
Trendi Taylor Swift konec tedna najbližje Sloveniji, na Dunaj tudi številni Slovenci
Ne spreglejte