Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2016,
10.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Atene

Nedelja, 20. 3. 2016, 10.18

8 let, 1 mesec

V Atenah opozarjajo: Na izvajanje dogovora nismo pripravljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Grška vlada je sporočila, da dogovora, ki med drugim predvideva vračanje vseh nezakonitih migrantov iz Grčije v Turčijo, še ni sposobna dejansko izvajati, saj za to nima kapacitet.

Od polnoči vsaj na papirju velja v petek potrjeni dogovor med EU in Turčijo, ki naj bi ustavil tok nezakonitih migracij prek Turčije v Evropo.

Dogovor obenem predvideva rešitev po načelu eden za enega - po kateri bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili neposredno iz Turčije v Unijo. Glede na za zdaj dogovorjeno naj bi v Turčijo vrnili do 72 tisoč sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72 tisoč Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, naj bi načelo eden za enega nehalo veljati.

A čeprav je bil dogovor formalno uveljavljen z današnjim dnem, se v praksi v Grčiji takoj še ne bo veliko spremenilo, poročajo tuje tiskovne agencije. Priprave na izvajanje dogovorjenega so namreč šele dobro stekle.

Bruselj: Grčija lahko računa na hitro pomoč EU

V Bruslju so danes optimistično sporočili, da lahko Grki pri izvajanju dogovora računajo na hitro pomoč iz EU.

So pa medtem danes politiki na Dunaju izrazili dvom, da je dogovorjeno dejansko mogoče uspešno uresničiti. Avstrijski predsednik Heinz Fischer je tako za časnik Presse am Sonntag ocenil, da so možnosti, da bo dogovor res deloval, nekje pri 50 ali celo pri samo 35 odstotkih.

Tudi avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je bila v pogovoru za televizijo ORF skeptična glede dogovora s Turčijo.

V petek na grške otoke prišlo 1.500 novi beguncev

Po sobotnih navedbah Aten je bilo v Grčiji 47.500 migrantov, od tega 8200 na egejskih otokih in 10.500 v Idomeniju na meji z Makedonijo. Samo v petek naj bi iz Turčije na grške otoke prišlo novih 1500 ljudi.

Ne spreglejte