Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
11.29

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

protest Severna Makedonija Grčija

Petek, 25. 1. 2019, 11.29

5 let, 3 mesece

V Atenah novi protesti, policija prijela 133 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Protestniki v Atenah | Foto Reuters

Foto: Reuters

Grški parlament danes nadaljuje razpravo o ratifikaciji makedonsko-grškega prespanskega sporazuma, o katerem bo po napovedih glasoval popoldne. Ob razpravi se je v četrtek zvečer v Atenah zbralo več tisoč ljudi, ki sporazumu nasprotujejo. Prišlo je do incidentov, policija pa je protestnike razgnala s solzivcem in prijela več ljudi.

Nekateri protestniki so vzklikali "izdajalci". Policija je solzivec in šok granate uporabila, potem ko so nekateri protestniki proti njim začeli metati kamenje in druge predmete, poročajo tuje tiskovne agencije, ki navajajo grške medije.

Policija je prijela 133 protestnikov zaradi suma nasilnih dejanj ali njihovega načrtovanja. Večinoma je šlo za pripadnike skrajnih desničarskih skupin. Večino so nato izpustili, pridržali so jih najmanj deset, je sporočila policija.

Protesti pričakovani tudi danes

Organizatorji protestov, ki sporazumu nasprotujejo, ker ime severne sosede še vedno vsebuje ime grške pokrajine, so k novim protestom pozvali tudi danes, ko naj bi parlament predvidoma popoldne okoli 13.30 po srednjeevropskem času glasoval in po pričakovanjih tudi ratificiral sporazum, s katerim se bo Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo in s tem odpravila grško blokado njenega približevanja EU in Natu.

Parlament bi moral po dvodnevni razpravi glasovati že v četrtek zvečer, zaradi velikega interesa poslancev pa so se odločili razpravo podaljšati, saj se je k razpravi prijavilo kar 230 od skupno 300 poslancev. Poslanci razpravo danes nadaljujejo.

Sporazumu nasprotuje široka paleta strank v parlamentu, od skrajno desne Zlate zore do komunistov. Po anketah mu ni naklonjena niti večina javnosti.

Ciprasu se obeta zadostna podpora za ratifikacijo sporazuma

Premierju Aleksisu Ciprasu, ki je junija lani z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom podpisal sporazum, naj bi kljub temu v parlamentu uspelo dobiti zadostno podporo za ratifikacijo s pomočjo poslancev manjših strank. "Jutri je ključno glasovanje ... zdaj je čas, da izstopimo iz začaranega kroga nacionalizma in se posvetimo sodelovanju," je dejal Cipras v parlamentu in znova izpostavil zgodovinski pomen sporazuma.

Tudi dolgoletni posrednik Združenih narodov v sporu o imenu Makedonije med državama Matthew Nimetz je v pogovoru za grško tiskovno agencijo Ana opozoril, da bi imela neuresničitev sporazuma globoke posledice ter da bi za dosego novega dogovora potrebovali leta. Prespanskega sta državi dosegli po več kot 20 letih prizadevanj.

Vodja največje grške opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis medtem vztraja, da je sporazum slab in da bi ga morali poslanci zavrniti. Vlada bo po njegovih ocenah predala "makedonsko identiteto in jezik" severnim sosedom. V četrtek je v parlamentu dejal, da sporazum ni povezan z integracijo Makedonije v EU in da bi on, če bi bil premier, dal veto na ta proces.

Makedonija je svoje obveznosti iz sporazuma že izpolnila. Ob ratifikaciji sporazuma je sprejela tudi potrebne ustavne spremembe. Za uveljavitev sporazuma bo morala Grčija ob njegovi ratifikaciji potrditi še protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato. To naj bi se zgodilo do sredine februarja.

Ne spreglejte