Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2015,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Japonska

Sreda, 28. 1. 2015, 9.25

8 let

V 24 urah bodo skrajneži ubili še drugega japonskega talca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skrajneži Islamske države so v novem videoposnetku zagrozili, da bodo v roku 24 ur ubili še drugega japonskega talca. Japonski premier Šinzo Abe je njihovo grožnjo označil za odvratno dejanje.

Na posnetku, objavljenem v torek pozno zvečer, naj bi bil glas japonskega novinarja Kenjija Gota, ki jordansko in japonsko vlado prosi, naj izvedeta zamenjavo zapornice in mu s tem rešita življenje.

Na posnetku Goto pove, da bodo džihadisti ubili njega in jordanskega vojaškega pilota Maza Al Kasasbeha, ki je bil zajet v Siriji, če Jordanija v 24 urah ne bo izpustila na smrt obsojene teroristke Sadžide Al Rišavi.

Razmišljajo o izpustitvi teroristke "Ona zame, preprosta zamenjava. Dodatno odlašanje jordanske vlade bo pomenilo, da bodo odgovorni za smrt pilota in nato še za mojo. Imam samo še 24 ur življenja, pilot pa še manj," je na posnetku dejal Goto.

Japonske oblasti naj bi razmišljale o izpustitvi. Kot je dejal premier Abe, intenzivno sodelujejo z jordanskimi oblastmi, da bi dosegli izpustitev.

47-letni Kenji Goto je svobodni novinar in ustvarjalec dokumentarnih filmov, ki je v Sirijo odšel oktobra lani, da bi pomagal pri izpustitvi njegovega kolega Harune Yukawe, ki so ga skrajneži obglavili že pred dnevi.

Za izpustitev obeh talcev so sprva zahtevali 200 milijonov dolarjev odkupnine. Rok za plačilo se je iztekel pretekli petek. Francoska vlada s kampanjo na internetu proti novačenju džihadstov Francoska vlada je na spletnih družbenih omrežjih sprožila kampanjo proti novačenju mladih borcev za skrajneže Islamske države (IS). "Odkrili boste pekel na Zemlji in umrli boste sami," je le eno od močnih sporočil, ki jih je objavila vlada, da bi zmanjšala navdušenje potencialnih džihadistov.

Francoska vlada je odprla tudi posebno spletno stran www.stop-djihadisme.gouv.fr in že v prvem videoposnetku, ki se pojavi, se loti tipičnih obljub, ki jih dajejo tisti, ki novačijo mlade rekrute za boje v Siriji in Iraku v vrstah IS.

"Pravijo vam, 'Pridruži se nam in pomagaj otrokom v Siriji'. V resnici boste sodelovali pri masakrih civilistov," je eno od sporočil, ki so mu pripeti tudi posnetki bojev na Bližnjem vzhodu.

Obračajo se tudi na ženske, ki se odpravljajo v Sirijo. "Pravijo vam, 'Pridi in imej družino z enim naših herojev'. V resnici boste vzgajale otroke v vojni in terorju," opozarja francoska vlada.

To je dodaten kamenček v mozaiku boja proti propagandi in ideologiji džihadistov IS, ki so v svoje vrste uspeli pritegnili več tisoč mladih borcev iz Francije, Belgije, Nemčije in drugih evropskih držav. Islamska država širi svoj vpliv v Pakistan in Afganistan Skrajna islamistična skupina Islamska država (IS) je bivšega talibanskega poveljnika v Pakistanu Hafiza Sajeda Hana imenovala za guvernerja province Horasan, kot imenujejo džihadisti obsežno območje, ki obsega Pakistan in Afganistan ter dele še nekaterih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Islamska država, ki je na pomembnem delu Sirije in Iraka maja lani razglasila islamski kalifat, je to sporočila, potem ko je pred dnevi napovedala širjenje svojega vpliva na območje Horasana, ki ob omenjenih državah obsega še del Irana in kitajsko večinsko muslimansko provinco Xinjiang. Han je s tem postal poveljnik sil IS na območju.

S tem po navedbah dpa Islamska država izziva dolgoletno prevlado teroristične mreže Al Kaida kot glavne skrajne islamistične skupine v regiji. Po napadih v Parizu Svet Evrope za ohranitev satire in humorja Po terorističnih napadih v Parizu, katerih tarča so bili novinarji in karikaturisti satiričnega časnika Charlie Hebdo, policist in Judi, mora Evropa pokazati, da se ne boji in mora še naprej uporabljati humor in satiro, je v danes sprejeti resoluciji po nujni razpravi poudarila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE), ki jo sestavlja 318 članov iz nacionalnih parlamentov 47 držav članic Sveta Evrope, tudi Slovenije, je v resoluciji tudi izpostavila, da so pomenili napadi v Parizu v začetku januarja tudi napad na demokratične vrednote in splošne svoboščine.

V resoluciji, sprejeti na zimskem zasedanju v Strasbourgu, so tudi poudarili, da so v skladu s pravno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice uporaba satire, tudi nespoštljive, in idej, ki žalijo, vključno s kritiko religij, zaščitene kot del svobode izražanja pod pogojem, da ne pomenijo sovražnega govora ali vzpodbujanja k nasilju, piše na spletni strani SE.

Ne spreglejte