Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2020,
8.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

Donald Trump ZDA odstavitev ameriškega predsednika

Sobota, 1. 2. 2020, 8.35

4 leta, 2 meseca

Ustavna tožba: ameriški senat bo o Trumpovi usodi glasoval v sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški senatorji so v petek po zavrnitvi prič na procesu proti predsedniku Donaldu Trumpu zaradi ustavne obtožbe sklenili, da bo glasovanje o njegovi odstavitvi v sredo. Pred tem bosta v ponedeljek in torek sklepna nagovora tožilstva in obrambe. Zagovornikom ustavne obtožbe in odstavitve sicer ne bo uspelo zbrati zadostne večine v senatu.

V ponedeljek in torek bodo lahko po deset minut govorili tudi tisti senatorji, ki bodo želeli pojasniti svojo odločitev, glasovanje o obsodbi Donalda Trumpa pa je določeno ob 22. uri zvečer v sredo po srednjeevropskem času, piše STA.

Glasovanje preloženo za nekaj dni

Vnaprej določen izid glasovanja o Trumpovi usodi je tako preložen za nekaj dni, nobenega dvoma pa ni, da zagovornikom obsodbe in odstavitve s položaja ne bo uspelo zbrati 67 glasov v 100-članskem senatu, kjer imajo Trumpovi republikanci 53 sedežev. To je potrdilo petkovo glasovanje o pričah, kjer je bil izid 51 proti 49 proti pričam, za katere sta se upala zavzeti le dva republikanca - Susan Collins iz Maina in Mitt Romney iz Utaha.

Donald Trump, Melania Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Senat je tako zavrnil dodatne priče, čeprav je obstajal velik interes javnosti, da se zasliši vsaj nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton. Ta je v svoji knjigi potrdil, da je Trump izsiljeval Ukrajino, naj mu pomaga na predsedniških volitvah novembra letos z razglasitvijo korupcijske preiskave demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

To Trumpovo dejanje je pokrila točka ustavne obtožbe o zlorabi oblasti, druga točka pa je zadevala Trumpovo oviranje kongresne preiskave tega dejanja. Zaslišanje Boltona z vidika obrambe sicer ne bi prineslo nič novega, saj so Trumpovi odvetniki boljkone priznali, da je predsednik zagrešil očitana mu dejanja, vendar pa je republikanska večina sklenila, da to ni razlog za odstavitev s položaja, poroča STA.

Trump: Demokrati ne bodo nikoli zadovoljni

Zavrnitev prič je postala dejstvo, ko sta se dva od dotlej omahljivih republikanskih senatorjev Lamar Alexander iz Tennesseeja in Lisa Murkowski z Aljaske odločila, da ne bosta glasovala zanje. Alexander se je tako odločil v četrtek, Murkowska pa v petek, s čimer je predsedujočega sojenju, predsednika vrhovnega sodišča ZDA Johna Robertsa rešila odgovornosti morebitnega posredovanja za eno ali drugo stran ob neodločenem izidu 50 proti 50. Roberts je kasneje sicer pojasnil, da ne bi posredoval in izid 50 proti 50 bi pomenil poraz pobudnikov zaslišanja prič.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Senatorji so v petek nadaljevali delo, danes in v nedeljo pa ne bodo zasedali. Vodja senatne večine Mitch McConnell je po zavrnitvi prič demokratom omogočil, da predlagajo še nekaj amandmajev o nadaljevanju postopka, ki pa jih je republikanska večina gladko zavrnila. Vodja demokratske manjšine Chuck Schumer je med drugim predlagal, da se vseeno izdajo pozivi za zaslišanje prič.

Predsednik ZDA je v odzivu na petkovo glasovanje tvitnil: "Demokrati = 17 prič. Republikanci = 0 prič." Dodal je, da demokrati ne bodo nikoli zadovoljni, karkoli dobijo. S tem je mislil na to, da so v okviru preiskave v predstavniškem domu zaslišali 17 prič. Ključnih, kot je Bolton, niso mogli, ker so upoštevali Trumpovo prepoved udeležbe na zaslišanjih v kongresu.

Schumer je dejal, da je bilo glasovanje o pričah velika tragedija, ker se je senat obrnil stran od resnice in sprejel pretvarjanje. "Če bo predsednik oproščen brez prič, brez dokumentov, to ne bo imelo nobene vrednosti, ker bodo Američani vedeli, da to ni bilo pravo sojenje," je izjavil Schumer.

Trumpov zaveznik iz Južne Karoline senator Lindsey Graham pa je dejal, da je predsednikova oprostitev neizogibna in upravičena. "Prej se bo to zgodilo, bolje bo to za državo. Obrnimo novo stran," je dejal Graham. Pred kongresom so bili glasni protestniki, ki so zahtevali Trumpovo odstavitev, navaja STA.

Ne spreglejte