Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2021,
18.34

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

8

Natisni članek

impeachment sojenje Iran Donald Trump

Petek, 22. 1. 2021, 18.34

3 leta, 3 mesece

Ustavna obtožba kmalu v senat, iranski vrhovni voditelj grozil Trumpu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

8

Donald Trump | Predstavniški dom ameriškega kongresa bo že drugo ustavno obtožbo zoper Donalda Trumpa v senat poslal v ponedeljek. | Foto Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo že drugo ustavno obtožbo zoper Donalda Trumpa v senat poslal v ponedeljek.

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo že drugo ustavno obtožbo zoper zdaj že nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v senat poslal v ponedeljek. Tam se bo nato začel sodni proces proti Trumpu zaradi spodbujanja vdora v ameriški kongres, kjer je v začetku januarja letos umrlo pet ljudi.

Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer je dejal, da bodo pripravili pošteno sojenje, ki se bo formalno začelo v ponedeljek s sprejemom obtožnice iz predstavniškega doma, vendar se bo zadeva zavlekla. Donald Trump je sicer prvi predsednik v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama in prvi, ki mu bo senat sodil po izteku mandata.

Za obsodbo demokrati potrebujejo 17 glasov republikancev, za kar pa se možnosti iz dneva v dan manjšajo, poroča STA. Vodja republikanske manjšine Mitch McConnell je v četrtek predlagal, da bi Trumpu začeli soditi čez dva tedna, da se lahko pripravi na obrambo. Trump si je medtem že našel novega odvetnika v Južni Karolini, ker ga tisti, ki so ga branili med prvo ustavno obtožbo, nočejo več braniti, njegov odvetnik in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani pa je tudi sam vpleten v podžiganje napada na kongres.

Schumer se namerava o tem pogovoriti z McConnellom, zadeva pa se res lahko zavleče, ker čas za pripravo potrebujeta obe strani. Demokrati želijo medtem najprej v senatu potrditi najpomembnejše člane vlade Joeja Bidna in njegov 1.900 milijard dolarjev vreden načrt boja proti pandemiji koronavirusa in za pomoč gospodarstvu.

Joe Biden
Novice Kremelj pozdravlja Bidnov predlog za podaljšanje novega starta #video

Iranski vrhovni voditelj objavil tvit z grožnjo Trumpu

Na enem od računov iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja je bil danes objavljen zapis, ki ga je bilo mogoče razumeti kot poziv k napadu na nekdanjega ameriškega predsednika Trumpa, in sicer kot maščevanje za likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Tvit vključuje fotografijo, na kateri moški, ki spominja na Trumpa, igra golf v senci vojaškega letala ali velikega drona.

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je objavil tvit z grožnjo Trumpu. | Foto: Reuters Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je objavil tvit z grožnjo Trumpu. Foto: Reuters

"Maščevanje je neizogibno," je zapisano v tvitu. Nekateri uporabniki so pozvali Twitter, naj začasno zapre Hamenejev račun in to se je očitno tudi zgodilo, saj trenutno ni dostopen. Hamenej ima sicer na Twitterju več svojih računov, med drugim v angleščini, ruščini, španščini, farsiju in arabščini.

Twitter je po napadu Trumpovih privržencev na ameriški kongres povsem zaprl Trumpov račun, da ga ne bi ta izkoriščal za spodbujanje nasilja. Vplivni poveljnik enote revolucionarne garde Kuds general Solejmani je bil ubit pred letom dni v napadu ameriškega drona v Bagdadu. Njegovo likvidacijo je ukazal Trump. To je obe državi pripeljalo na rob vojaškega spopada.

Iran pozval Bidna k brezpogojnemu umiku sankcij

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je medtem Bidnovo administracijo pozval, naj brezpogojno umakne sankcije, ki jih je proti Teheranu uvedel Trump, da bi rešil iranski jedrski sporazum iz leta 2015. Kot je vodja iranske diplomacije zapisal v članku, ki ga je danes objavila revija Foreign Affairs, nova administracija še lahko reši jedrski sporazum, če Washington pokaže resnično politično voljo, da so ZDA prava partnerka v kolektivnih prizadevanjih.

"Začeti bi morala z brezpogojnim umikom vseh sankcij, uvedenih ali ponovno uvedenih v času Trumpa. V zameno bo Iran umaknil vse ukrepe, ki jih je sprejel po umiku ZDA iz jedrskega sporazuma," je zapisal Zarif, ob tem pa je ZDA posvaril, naj od Irana ne poskušajo izsiliti nobenega popuščanja.

Joe Biden je že pred prisego na položaj ameriškega predsednika napovedal, da bi se ZDA lahko vrnile k iranskemu jedrskemu sporazumu, iz katerega so se umaknile leta 2018. | Foto: Reuters Joe Biden je že pred prisego na položaj ameriškega predsednika napovedal, da bi se ZDA lahko vrnile k iranskemu jedrskemu sporazumu, iz katerega so se umaknile leta 2018. Foto: Reuters

Iranski predsednik Hasan Rohani je Bidna že na dan inavguracije pozval, naj se ZDA vrnejo k jedrskemu sporazumu in ukinejo sankcije proti Teheranu. Biden je že pred prisego na položaj napovedal, da bi se ZDA lahko vrnile k sporazumu, iz katerega so se umaknile leta 2018. Sporazum, ki je bil sklenjen, ko je bil Biden ameriški podpredsednik, je uvedel jasne omejitve aktivnostim Irana na področju jedrskega razvoja v zameno za odpravo mednarodnih sankcij.

Zaradi odstopa ZDA od sporazuma so proti Iranu spet začele veljati sankcije, ki so državo pahnile še v hujšo recesijo. Teheran je v odzivu začel postopoma opuščati svoje zaveze iz sporazuma. Nazadnje so ta mesec začeli postopek bogatitve urana do 20 odstotkov, poroča STA.

Ne spreglejte