SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Urugvajci izbrali naslednika najrevnejšega predsednika

2

termometer

Levo usmerjeni nekdanji urugvajski predsednik Tabare Vazquez je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev gladko premagal kandidata opozicijske desnosredinske Narodne stranke Luisa Lacalla Pouja.

Vazquez, ki je tako kot dozdajšnji predsednik Jose Mujica član vladne stranke Široka fronta (FA), je po končnih izidih dobil 56,6 odstotka glasov. 74-letni zdravnik Vazquez je že v prvem krogu volitev 26. oktobra dobil skoraj 48 odstotkov glasov, 41-letni pravnik in sin nekdanjega predsednika Lacalle Pou pa okoli 31 odstotkov glasov podpore.

V govoru pred svojimi podporniki se je Vazquez, ki je ves čas veljal za favorita, zavzel za nov pristop za spoprijetje z novimi izzivi, ki so pred državo. Obljubil je več svobode in pravic, pa tudi gospodarskega, socialnega in kulturnega razvoja.

Mujica, ki se ga je v tujih medijih prijel vzdevek najrevnejši predsednik na svetu, tokrat ni smel znova kandidirati za položaj, je pa podprl Vazqueza, ki je bil predsednik med letoma 2005 in 2010. Mujica je bil na parlamentarnih volitvah 26. oktobra izvoljen v senat.

Vazquez je v primerjavi z Mujico, nekdanjim gverilcem, ki živi v stari kmečki hiši in večino svoje plače daruje v dobrodelne namene, precej bolj uraden in zadržan, a tako kot Mujica podpira legalizacijo marihuane, ki jo je poleg splava in istospolnih porok legaliziral najrevnejši predsednik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin