SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Urugvaj le korak od legalizacije marihuane

1

termometer

Spodnji dom urugvajskega parlamenta je potrdil zakon o legalizaciji marihuane. Če ga potrdi še senat, bo Urugvaj postal prva država z regulacijo na področju proizvodnje in prodaje marihuane.

Zakon podpira tudi predsednik države Jose Mujica, ki pravi, da bodo na ta način preprodajalcem onemogočili zaslužek, ljudi pa odvrnili od trših drog. Po novi zakonodaji bo urugvajska vlada edini zakoniti prodajalec marihuane, poroča BBC.

Država bo tako prevzela nadzor nad "kontrolo in regulacijo uvažanja, izvažanja, zasajevanja, pridelovanja, obiranja, proizvodnje, dobave, shranjevanja, komercializacijo in distribucijo kanabisa in njegovih stranskih proizvodov".

Kupci se bodo registrirali v bazo uporabnikov, morali pa bodo biti starejši od 18 let. Na mesec bodo v posebnih registriranih lekarnah kupili do 40 g marihuane oziroma na domu gojili do šest rastlin naenkrat. Za tujce nova zakonodaja ne velja.

V tej 3,4-milijonski južnoameriški državi se je poraba marihuane v zadnjih desetih letih podvojila. Po podatkih nacionalnega odbora za mamila jo dnevno uživa 20.000 ljudi, skupno pa okoli 120.000. Letno v državi prodajo okoli 22 ton marihuane v skupni vrednosti od 30 do 40 milijonov ameriških dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin