Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
18.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

no ad George Voinovich ZDA smrt

Nedelja, 12. 6. 2016, 18.48

6 let, 6 mesecev

Umrl je nekdanji senator slovenskega rodu in velik podpornik Slovenije v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
George Voinovich | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 80. letu starosti je v soboto umrl nekdanji republikanski zvezni senator slovenskega rodu George Voinovich. Dan prej je imel govor na proslavi ob 25. obletnici slovenskega dneva državnosti v mestni hiši v Clevelandu. Sprejema se je udeležil tudi minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc.

Voinovich, ki se je rodil 15. julija 1936 v Ohiu, je bil po materi slovenske krvi, po očetu pa srbske. Z ženo Janet Allan imata tri otroke, Georgea, Betsy in Petra. Bil je katoličan, z ženo pa sta od leta 1962, ko sta se poročila, živela v isti soseski Clevelanda, od leta 1972 v isti hiši.

Voinovich je bil župan Clevelanda od leta 1979 do leta 1989, nato od leta 1991 do leta 1998 guverner Ohia. Od leta 1999 do leta 2010 je bil zvezni senator. Bil je edini Američan, ki je bil v svoji karieri župan Clevelanda, guverner države Ohio in tudi zvezni senator iz Ohia, je poročala STA. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija.

Tako je senator George Voinovich leta 2003 v svojem Ohiu pozdravil takratnega predsednika ZDA Georgea W. Busha. | Foto: Reuters Tako je senator George Voinovich leta 2003 v svojem Ohiu pozdravil takratnega predsednika ZDA Georgea W. Busha. Foto: Reuters

Kljub Bushu za osamosvojitev Slovenije

Bil je velik podpornik Slovenije v ZDA. Glasno se je zavzemal za osamosvojitev Slovenije, čeprav je njegov takratni strankarski kolega in predsednik ZDA George Bush starejši podpiral ohranitev enotne Jugoslavije. Podpiral je vse slovenske vlade ne glede na sestavo koalicije.

Republikanski levičar

Čeprav je prihajal iz desne, republikanske stranke, so ga Slovenci v Ohiu označevali za levičarja, saj je imel velik posluh za socialne težave ljudi.

Nesojeni podpredsednik

Voinovich je leta 1996 upal, da ga bo Robert Dole, ki je kot republikanec na predsedniških volitvah izzival demokrata Billa Clintona, izbral za svojega podpredsednika, so poročale Finance. To se ni zgodilo, Dolu pa tudi ni uspelo v predsedniški tekmi s Clintonom.

V Clevelandu in Ohiu bo ostal v trajnem spominu, saj po njem nosijo ime mostovi, zgradbe, izobraževalne ustanove in parki, brez njega pa mesto ne bi imelo dvorane slavnih rokenrola, poroča STA.

V senatu še ena Slovenka

V senatu je trenutno ena senatorka slovenskega rodu, in sicer demokratinja Amy Klobuchar iz Minnesote.

Ne spreglejte