SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je nekdanji italijanski premier Emilio Colombo

4

termometer

V 94. letu starosti je umrl nekdanji italijanski premier Emilio Colombo, ki je položaj zasedal med letoma 1970 in 1972. Njegovo politično delovanje je zaznamovala želja po večji evropski integraciji.

Politik nekdanje dolgo časa vladajoče Krščansko-demokratske stranke je preminil v ponedeljek zvečer v Rimu v starosti 93 let. Colombo je večkrat zasedal ministrske položaje, med drugim je bil zunanji, finančni in kmetijski minister ter minister za industrijo. Leta 2003 je postal dosmrtni italijanski senator.

Veliko vlogo je odigral tudi pri evropski integraciji. Med letoma 1977 in 1979 je bil predsednik Evropskega parlamenta. Kot zunanji minister je leta 1981 skupaj z zahodnonemškim kolegom Hans-Dietrichom Genscherjem napisal dokument, v katerem sta pozvala k dodelitvi večjih pristojnosti Evropski skupnosti, ki je pripomogel k oblikovanju Maastrichtske pogodbe leta 1992.

Colombo se je rodil leta 1920 v mesti Potenza, leta 1946 pa je bil s 26 leti izvoljen v ustavodajno skupščino. Italija je z njegovo smrtjo izgubila tudi zadnjega še živečega soavtorja italijanske povojne ustave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin