SiolNET. Novice Svet
3,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl Američan, ki je pred 50 leti prebegnil v Severno Korejo

3,80

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V starosti 77 let je v ponedeljek umrl Američan Charles Jenkins, ki je leta 1965 iz ameriške vojske dezertiral v Severno Korejo in tam nato živel skoraj 40 let. Umrl je na Japonskem, kjer se je z ženo ustalil, potem ko ga je severnokorejski režim leta 2004 izpustil.

Jenkins je kot 25-letni narednik dezertiral, ker se je bal, da bi ga poslali v Vietnam. Januarja 1965 je med obhodom prečkal demarkacijsko črto med Severno in Južno Korejo, ki so jo nadzirali ameriški vojaki, ter prebegnil na sever.

Tam je nameraval na ruskem veleposlaništvu zaprositi za azil in se nekoč v okviru izmenjave zapornikov vrniti v ZDA, a azila ni dobil.

Na njem so izvajali krute medicinske posege

V izolirani komunistični državi ga je čakalo težko življenje, polno pomanjkanja. Kot je dejal v intervjuju leta 2005, so ga pogosto pretepali, na njem naj bi izvajali tudi nepotrebne in krute medicinske posege.

V Severni Koreji se je poročil z Japonko Hitomi Soga, ki je bila med Japonci, ki jih je severnokorejski režim ugrabil v 70. letih 20. stoletja. Pjongjang ji je leta 2002 dovolil vrnitev v domovino, kjer se ji je leta 2004 pridružil še Jenkins z njunima hčerkama.

Obsojen zaradi dezerterstva

Tam se je nato tudi predal ameriški vojski, ki mu je pred vojaškim sodiščem sodila zaradi dezerterstva. Obsojen je bil na 30 dni zapora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin