Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2022,
18.26

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

30

Natisni članek

Vladimir Putin vojna pisateljica Ukrajina

Torek, 8. 3. 2022, 18.26

2 leti, 1 mesec

Ukrajinska pisateljica: "Novi Hitler nadaljuje tam, kjer je prejšnji končal"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

30

Putin Hitler | Putin namenoma posnema Hitlerja, meni ukrajinska pisateljica.  | Foto Reuters

Putin namenoma posnema Hitlerja, meni ukrajinska pisateljica.

Foto: Reuters

"To je že svetovna vojna, to ni samo konflikt v Ukrajini," so besede, s katerimi je navzoče v Evropskem parlamentu v Strasbourgu danes nagovorila ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, ki je pred dvema tednoma le z ročno prtljago zapustila Ukrajino. "Novi Hitler je bil pripravljen, da nadaljuje tam, kjer je prejšnji končal," je dodala.

"Vsak trenutek oklevanja zahodnih politikov nas stane človeška življenja, izgubijo jih v glavnem ženske in otroci," je še povedala in se spraševala, ali ni zanimivo, da niti Ukrajinci Putinovih besed niso vzeli resno. Sama je, kot je dejala, že leta 2014 v Berlinu Putina primerjala s Hitlerjem in takrat so bili vsi šokirani. Meni, da Putin namenoma posnema Hitlerja in uporablja njegove besede. 

"Ne borim se proti ženskam in otrokom, letalskim silam sem naročil, naj napadejo samo vojne sile," je dejal Hitler leta 1939, zdaj pa to ponavlja tudi Putin. 

Kruta resničnost ukrajinskih zaklonišč

"Občudujem ženske, ki se bojujejo skupaj z moškimi, razdeljujejo zaloge po naših obleganih mestih in rojevajo v zakloniščih pod spletnim nadzorom zdravnikov. Težava pa je, da Putinovih bomb ne bo ustavila moč našega duha," je nadaljevala ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko.

"Danes se moram prvič upreti in se zavzeti za pravice žensk do življenja. Ukrajinski narod je močan, to je presenetilo številne na zahodu. Če bi bili močni, ne bi preživeli stalinističnega genocida," je prepričana Zabužkova, ki je med drugim orisala srhljiv prizor iz Ukrajine.

"Ukrajinski zdravniki so vzpostavili stran na Facebooku, kjer objavljajo navodila, kako v zakloniščih opravljati porod. Hlev, v katerem je rodila Marija, je veliko bolj higienski kot zaklonišča. Tam je veliko prahu in otroci umirajo zaradi sepse," je povedala Zabužkova in dodala, da so v vsaki vojni ženske najšibkejše žrtve. Skrbijo za pomoči potrebne, otroke in starejše.

Hlev, v katerem je rodila Marija, je veliko bolj higienski kot zaklonišča, je dejala ukrajinska pisateljica. | Foto: Reuters Hlev, v katerem je rodila Marija, je veliko bolj higienski kot zaklonišča, je dejala ukrajinska pisateljica. Foto: Reuters

Evropa in ZDA prepozne

Če bi se ZDA in Evropska unija prebudile pred osmimi leti, ko so napadli Krim, bi bilo veliko manj žrtev, je še povedala. Prepričana je namreč, da Putina nič ne bo zaustavilo, in to, kar prodaja zahodu, ni nič več kot splet laži, iluzij in "blefiranja". "To Ukrajinci vemo, ker smo se tega naučili v letih ruske imperialne veličine. Brez nas ruskega imperija ni," je sklenila.

Današnji osmi marec je drugačen 

Veliko vlogo žensk, predvsem ukrajinskih, je poudarila tudi Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta. Kljub temu, da je praznik žensk, praznovanje danes ni beseda, ki bi jo lahko uporabili, je dejala in dodala, da delo Zabužkove pooseblja pogum ukrajinskih žensk. "V vojni ni zmagovalcev, sta le smrt in bolečina tistih, ki morajo zapustiti svojo domovino, pokopati svoje otroke. Naj nam bodo močne ženske iz Ukrajine v navdih." 

"Tragedija je, da tisoče žensk beži pred točo bomb. Podajo se v boj, da bi zaščitile naše vrednote," je po govoru ukrajinske pisateljice dejala ena od političark in spomnila tudi na druge ženske, kot so Afganistanke, Etiopijke, ki vedo, kaj se dogaja, in hkrati tudi na Rusinje in Belorusinje, ki so si upale stopiti na trge in protestirati proti Putinovi vojni. Številni so dejali, da se moramo zavedati, da je današnji osmi marec drugačen, saj se nekatere ženske na bojni liniji, kar dokazuje enakost. V zadnjih tednih so to pokazale pogumne Ukrajinke, tudi Rusinje in Belorusinje. Vse te ženske kažejo, kaj pomenita pogum in odpornost.

Današnji osmi marec je drugačen, so dejali številni politiki. | Foto: K. M. Današnji osmi marec je drugačen, so dejali številni politiki. Foto: K. M.

McDonalds
Novice Se boste odpovedali McDonaldsu in Coca Coli za Ukrajino?
Adidas
Novice Tudi Adidas zapira trgovine v Rusiji
Nemčija
Novice Nemce močno skrbi, da so tarča neizogibnega napada
tovornjak2
Novice Tovornjak v rusko veleposlaništvo: "Delam varnostni koridor" #video
Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Uefa donirala milijon evrov za pomoč otrokom v Ukrajini
Ne spreglejte