Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2011,
14.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Viktor Janukovič Julija Timošenko

Sreda, 2. 11. 2011, 14.38

7 let, 12 mesecev

Ukrajini se obetajo spremembe v vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajini se obetajo prve spremembe tamkajšnje vlade po izvolitvi Viktorja Janukoviča za predsednika države februarja lani.

Na današnji seji vlade je Viktor Janukovič namreč ostro kritiziral ukrajinskega premiera in izpostavil nekatere predstavnike vlade, ki naj bi se premalo posvečali gospodarskemu položaju Ukrajincev.

Zamenjava naj bi doletela do pet ministrov Vodja Janukovičevega kabineta Serhij Ljovočkin je že na predvečer današnje razširjene seje vlade napovedal, da je Janukovič tik pred objavo prvih zamenjav v vladi, odkar je februarja 2010 na predsedniških volitvah porazil Julijo Timošenko. "Lahko bi bile napovedane v sredo ali v naslednjih nekaj dneh," je novinarjem povedal Ljovočkin.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi zamenjava doletela do pet ministrov, vključno s finančnim in obrambnim. Po besedah neimenovanega vladnega vira, ki ga navaja spletna stran censor.net.ua, je vprašljiv tudi položaj premiera in dosedanjega Janukovičevega zaveznika Mikole Azarova. Tudi slednji je postal tarča kritik ukrajinskega predsednika, ki se je sicer najbolj znesel nad ministrom za zdravje Oleksandrom Aniščenkom.

Timošenkova je iz zapora pozvala EU naj še naprej sodeluje z Ukrajino Do ugibanj o spremembah v ukrajinski vladi je prišlo med poskusi Janukoviča, da se distancira od domačih kritih in da izboljša verodostojnost vlade v času napetosti z Zahodom, ki je ostro kritiziral sodni proces proti bivši premierki Juliji Timošenko.

Timošenkova, ki je bila 11. oktobra obsojena na sedem let zapora zaradi zlorabe oblasti ob podpisu pogodbe o dobavi plina z Rusijo, je sicer danes v pismu iz zapora Evropsko unijo pozvala, naj še naprej sodeluje z Ukrajino.

Bruselj je namreč po obsodbi Timošenkove napovedal, da bi lahko zavrnil podpis sporazuma s Kijevom, če Timošenkove ne bodo izpustili na prostost. Timošenkova je EU danes pozvala, naj sprejme sporazum, saj bi bilo po njenih besedah pretrganje vezi z Zahodom "tragedija, ki bi zatemnila prihodnost Ukrajine v desetletjih, ki prihajajo".

Ne spreglejte