Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
7.58

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

169

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 2. 4. 2023, 7.58

6 mesecev, 3 tedne

403. dan vojne v Ukrajini

Ukrajina pripravila načrt z 12 točkami za Krim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

169

ukrajina ukrajinska vojska vojna | Rusija je leta 2014 zasedla in anektirala Krim, ki pa ga večina držav ne priznava kot rusko ozemlje. Kijev je izključil možnost mirovnih pogovorov z Moskvo, dokler ruske enote ne bodo zapustile ukrajinskega ozemlja, vključno s Krimom. | Foto Reuters

Rusija je leta 2014 zasedla in anektirala Krim, ki pa ga večina držav ne priznava kot rusko ozemlje. Kijev je izključil možnost mirovnih pogovorov z Moskvo, dokler ruske enote ne bodo zapustile ukrajinskega ozemlja, vključno s Krimom.

Foto: Reuters

Ukrajina je pripravila načrt v 12 točkah za Krim, ki vključuje vrsto korakov, predvidenih po ponovni vrnitvi črnomorskega polotoka iz ruskih rok Ukrajini. Načrt je v Kijevu danes predstavil sekretar sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov, med predlaganimi koraki pa je tudi porušenje mostu, ki polotok povezuje z Rusijo.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

17.45 Kijev z načrtom za Krim po povrnitvi polotoka Ukrajini
13.36 Na bojišču v Ukrajini ubili francoskega prostovoljca
12.03 Zelenski: Rusko vodenje Varnostnega sveta pomeni popoln propad te institucije
11.01 EU bo pozorna na morebitne zlorabe med ruskim predsedovanjem VS ZN
10.40 Pretresljivi podatki: Rusi naj bi do zdaj ubili 262 ukrajinskih športnikov
7.47 Ukrajinci priprli vodjo Ukrajinske pravoslavne cerkve

17.45 Kijev z načrtom za Krim po povrnitvi polotoka Ukrajini

Ukrajina je pripravila načrt v 12 točkah za Krim, ki vključuje vrsto korakov, predvidenih po ponovni vrnitvi črnomorskega polotoka iz ruskih rok Ukrajini. 

Med koraki, ki jih namerava vlada v Kijevu uvesti, potem ko bo ponovno prevzela nadzor nad Krimom, je porušenje 19 kilometrov dolgega krimskega mostu, ki zagotavlja železniško in cestno povezavo med polotokom in rusko celino prek Kerške ožine, je na Facebooku zapisal sekretar sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov.

Načrt vključuje tudi "čiščenje vseh, ki so služili ruskim oblastem", odkar so si te leta 2014 polotok priključile. Danilov je pri tem kot zgled navedel denacifikacijo Nemčije po drugi svetovni vojni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tistim, ki so sodelovali z Rusi, kot tudi izdajalcem ukrajinske države bodo sodili v drugi fazi načrta, pri čemer Danilov omenja sodnike, tožilce in osebje varnostnih služb. Ruse, ki so se na polotoku naselili po februarju 2014, naj bi izgnali, nakupe nepremičnin pa razveljavili.

"Izveden bo celovit program razstrupljanja, da bi nevtralizirali posledice ruske propagande v javni zavesti dela prebivalstva," je še zapisal Danilov. Politične zapornike, med katerimi je veliko krimskih Tatarov, je treba takoj izpustiti, je poudaril.

Danilov predlaga tudi preimenovanje Sevastopola, ki je največje mesto na krimskem polotoku in oporišče ruske črnomorske flote.

Ruski guverner polotoka Mihail Razvožajev je načrte Kijeva zavrnil, navedbe Danilova pa označil kot "komentarje bolnih ljudi".

13.36 Na bojišču v Ukrajini ubili francoskega prostovoljca

Na bojišču v Ukrajini je umrl francoski borec ukrajinske mednarodne legije, identificiran le s črko T, poroča televizija BMFTV, ki se sklicuje na francosko zunanje ministrstvo. "Izvedeli smo žalostno novico o smrti. Izrekamo sožalje družini, s katero so pristojne službe ministrstva že v stiku," so sporočili z ministrstva.

Kot poroča Le Monde, sta v zadnjih dveh tednih umrla dva francoska prostovoljca, ki sta služila v Ukrajini, od začetka vojne pa osem francoskih državljanov. 

12.03 Zelenski: Rusko vodenje Varnostnega sveta pomeni popoln propad te institucije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je odzval na ruski prevzem vodenja Varnostnega sveta ZN. Meni, da je rotirajoče predsedovanje absurdno in kaže na popoln kolaps institucije.

Ruskemu predsedovanju ostro nasprotujejo tudi ukrajinski uradniki, ki so prevzem označili za najhujšo prvoaprilsko šalo in klofuto mednarodni skupnosti ter spomnili, da je Rusija Svetu nazadnje predsedovala februarja lani, ko so izvedli invazijo na Ukrajino, poroča hrvaški Index.

"Na žalost je to očitno absurdna in uničujoča novica," je Zelenski dejal v večernem nagovoru narodu. Ruske bombe so včeraj ubile petmesečnega dečka, je dodal. "Hkrati Rusija predseduje Varnostnemu svetu ZN. Težko si je predstavljati kaj bolj absurdnega, kar ponazarja popoln kolaps tovrstnih institucij," je sklenil.

11.01 EU bo pozorna na morebitne zlorabe med ruskim predsedovanjem VS ZN

Evropska unija bo pozorna na morebitne zlorabe med enomesečnim ruskim predsedovanjem Varnostnemu svetu ZN aprila, je v soboto pozno zvečer sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. "Čeprav je stalna članica VS ZN, Rusija nenehno krši bistvo pravnega okvira ZN," je zapisal Borrell na družbenem omrežju Twitter, s čimer je namignil na rusko invazijo na Ukrajino. "EU se bo uprla vsakršni zlorabi ruskega predsedstva," je dodal.

Rusija je enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN v okviru rotacije med 15 članicami prevzela v soboto. Moskva je pred tem sporočila, da bo zasedanje tega najpomembnejšega organa ZN aprila vodil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je rusko predsedovanje VS ZN v soboto označil za klofuto v obraz mednarodni skupnosti.

Država, ki predseduje VS ZN, sicer nima večjega vpliva na odločitve, je pa v njenih rokah dnevni red. Rusija je Varnostnemu svetu ZN nazadnje predsedovala februarja lani, torej ko je začela invazijo na Ukrajino. Ta je zaradi invazije pozvala k izključitvi Rusije iz VS, a stalne članice iz tega organa ZN ni mogoče izključiti brez njenega soglasja.

10.40 Pretresljivi podatki: Rusi naj bi do zdaj ubili 262 ukrajinskih športnikov

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile v vojni do zdaj ubile 262 ukrajinskih športnikov. Med tistimi, ki so letos umrli, sta bila umetnostni drsalec Dmitro Šarpar, ki je umrl v boju blizu Bahmuta, in Volodimir Androsčuk, 22-letni prvak v deseteroboju.

7.47 Ukrajinci priprli vodjo Ukrajinske pravoslavne cerkve

Metropolit Pavel, vodja Ukrajinske pravoslavne cerkve, ki naj bi bila povezana z Moskvo, je bil obsojen na 60 dni hišnega pripora zaradi obtožb, da je poveličeval ruske sile in spodbujal verske delitve, poroča BBC.

"Ničesar nisem naredil. Verjamem v politični red," je po odločitvi sodišča novinarjev povedal Pavel. | Foto: Reuters "Ničesar nisem naredil. Verjamem v politični red," je po odločitvi sodišča novinarjev povedal Pavel. Foto: Reuters

Kijev je članom Ukrajinske pravoslavne cerkve (UPC) ukazal, naj zapustijo samostan Kijevsko-pečerska lavra, ker menijo, da sodeluje z Moskvo, kar UPC zanika. V izjavi so navedli, da je sodišče metropolitu Pavlu odredilo nošenje elektronske zapestnice.

Tiskovni agenciji Interfax Ukrajina in Ukrinform poročata, da je dobil 60 dni hišnega pripora. Po navedbah ukrajinskih varnostnih služb je osumljen "upravičevanja oborožene agresije Ruske federacije na Ukrajino in poveličevanja njenih udeležencev", pa tudi "kršitve enakopravnosti državljanov na podlagi njihove rase, narodnosti in vere".

"Ničesar nisem naredil. Verjamem v politični red," je po odločitvi sodišča novinarjev povedal Pavel. Preden so ga odpeljali v pripor, je dejal, da obsoja "vse poskuse proti naši državi in da je to, kar sta storila Rusija in Putin, neupravičeno".

Rusija. Ruska vojska. Nabornik.
Novice V Rusiji začetek spomladanske naborne kampanje
Biznis Center
Novice Razkritje: v tej dolgočasni stavbi je Putinovo skrivno orožje
Ukrajina
Novice Strelivo pripravljenih proizvajati 40 slovenskih podjetij
Ne spreglejte