Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
15.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Turčija novinarji svoboda govora izgon novinarke

Četrtek, 17. 1. 2019, 15.00

5 let, 3 mesece

Turške oblasti iz države izgnale nizozemsko novinarko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Erdogan | Turške oblasti so zaradi domnevnih povezav s terorizmom iz države izgnale nizozemsko novinarko Ans Boersma. Na fotografiji turški predsednik Erdogan. | Foto Reuters

Turške oblasti so zaradi domnevnih povezav s terorizmom iz države izgnale nizozemsko novinarko Ans Boersma. Na fotografiji turški predsednik Erdogan.

Foto: Reuters

Turške oblasti so zaradi suma povezav s terorizmom iz države danes izgnale nizozemsko novinarko. Ob tem so v Ankari poudarili, da izgon novinarke Ans Boersma ni povezan z njenim novinarskim delom v Turčiji, temveč da so jo preventivno izgnali zaradi informacij danske policije, da ima novinarka povezave s teroristično organizacijo.

Svobodna novinarka Ans Boersma, ki je živela v Istanbulu in pisala za največji nizozemski finančni časnik Het Financieele Dagblad, je danes sporočila, da so jo v sredo prijeli, danes pa izgnali iz države in da je že na letalu na Nizozemsko.

Po poročanju omenjenega časnika so jo prijeli, ko je bila v sredo v imigracijskem uradu v Istanbulu, da bi podaljšala svoje dovoljenje za prebivanje. Nedavno ji je sicer urad predsednika države v Ankari izdal novinarsko izkaznico za letošnje leto.

Policija Turčija
Novice Turčija izdala več kot 200 pripornih nalogov

Nizozemska novinarka naj bi bila povezana s teroristi

Direktor komunikacij v uradu turškega predsednika Fahrettin Altun je potrdil njen izgon in dejal, da ta ni povezan z njenim novinarskim delom v Turčiji. Dejal je, da so nedavno od danske policije prejeli obveščevalne podatke, da ima povezave s teroristično organizacijo Jabhat al Nusra, ki je bila v Siriji nekoč povezana z Al Kaido.

Dodal je še, da je vrsta skupin, tudi Islamska država in Kurdska delavska stranka, v zadnjih letih izvedla več napadov v Turčiji in da v sodelovanju z drugimi državami, tudi Nizozemsko, v Turčiji poskušajo preprečiti te grožnje.

Donald Trump
Novice Trump: Ustavimo neskončne vojne

Novinarske organizacije kritične do ravnanja Turčije

Združenje nizozemskih novinarjev je od nizozemske vlade zahtevalo ukrepanje, po možnosti tudi zamrznitev diplomatskih odnosov s Turčijo. Poudarili so, da gre za "žalostno novo dno" turških oblasti, ki kaže na sovražnost do novinarjev v Turčiji. Odgovorni urednik časnika Het Financieele Dagblad Jan Bonjer je izgon novinarke označil za "očitno kršitev svobode medijev".

V nevladni organizaciji Novinarji brez meja so ob tem poudarili, da je novinarka pred devetimi dnevi dobila novo novinarsko izkaznico, in se ob tem vprašali, kako je lahko samo v devetih dneh postala grožnja nacionalni varnosti.

sodišče kladivo
Novice V Turčiji sodijo obtoženim za umor ruskega veleposlanika leta 2016

Turške oblasti po poskusu državnega udara pridržale tudi novinarje

Nizozemska in Turčija sta odnose normalizirali septembra lani, potem ko so se leta 2017 poslabšali, ker Nizozemska turškim politikom ni dovolila kampanj pred spornim turškim referendumom.

Po neuspešnem poskusu državnega udara leta 2016 so turške oblasti aretirale več deset tisoč ljudi, med njimi tudi novinarje. Po indeksu Novinarjev brez meja je na 157. mestu med 180 državami, kar zadeva svobodo medijev.

Ne spreglejte