Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
7.22

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ankara Turčija

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 7.22

3 leta

Turška policija na sledi napadalcem v Ankari (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Turški premier Ahmet Davutoglu je zatrdil, da imajo konkretne informacije o teroristični skupini, ki stoji za napadom z avtomobilom bombo. Ta se je zaletel v avtobus v središču prestolnice Ankare.

Trdijo, da bodo kmalu imeli rezultate preiskave, ki jih bodo predstavili tudi javnosti. Kot je povedal minister Mehmet Muezzinoglu, ostaja med 120 ranjenimi, ki se še zdravijo v bolnišnicah, 17 oseb na intenzivni negi, poročajo tuje tiskovne agencije. Danes so sicer pokopali prve žrtve napada.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel še nihče, je pa premier Ahmet Davutoglu dejal, da imajo konkretne informacije o teroristični organizaciji, ki je izvedla "ta strahopeten napad". Davutoglu je zaradi napada odpovedal za torek predvideni obisk v Jordaniji.

Napadalca bi lahko bila moški in ženska Notranji minister Efkan Ala je sporočil, da je šlo za enega ali dva napadalca. Ugiba se tudi, da je šlo za moškega in žensko. Efkan ni za napad okrivil nobene posebne teroristične skupine.

Avstralska vlada je sporočila, da je bil njihov veleposlanik v Ankari James Alarsen v avtomobilu, ki je bil le 20 metrov od eksplozije.

Uvedli prepoved dostopa do družbenih omrežij Po napadu se je turška vlada sestala na izredni seji, sodišče v Ankari pa je, kot poročajo tuje tiskovne agencije, odredilo prepoved dostopa do spletnih družbenih omrežij, vključno s Facebookom in Twitterjem. Kot so pojasnili, so se za prepoved odločili, da bi ljudem preprečili objavljanje fotografij napada na spletu.

Odzvali so se tudi drugi voditelji Na napad se je odzval generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Ti kruti teroristični napadi so napadi na naše evropske vrednote - na vse nas," je dejal.

Francoski predsednik Francois Hollande je podli napad obsodil in zagotovil, da bo Francija stala Turčiji ob strani v boju proti teroristom. Enaka zagotovila so prišla tudi iz ZDA, katere Svet za nacionalno varnost je napad najostreje obsodil.

EU in Nato zagotovila podporo Turčiji Po terorističnem napadu sta Evropska unija in Nato Turčiji zagotovila podporo v boju proti terorizmu. EU je pripravljena še nadgraditi mednarodno sodelovanje na tem področju, sta sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini in evropski komisar Johannes Hahn, pristojen za širitev.

"Vsi zavezniki smo solidarni s Turčijo in odločeni v svojem boju proti terorizmu," je zapisal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v sporočilu za javnost, v katerem je ostro obsodil napad v Ankari.

Zaenkrat ni podatkov o tem, da bi bili med žrtvami slovenski državljani S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da po do zdaj dostopnih informacijah slovenskega veleposlaništva v Ankari in MZZ ni podatkov, da bi bili med žrtvami napada v Ankari tudi slovenski državljani. Prav tako se doslej na ministrstvo ni obrnil noben slovenski državljan s prošnjo za kakršnokoli pomoč v povezavi z dogodkom.

Napadi so v zadnjem času v Turčiji zelo pogosti

Sicer pa so podobni napadi v zadnjem času v Turčiji pogosti. Sredi januarja je v Carigradu umrlo 11 nemških turistov, oktobra lani je napad v Ankari zahteval 103 življenja, julija pa je v mestu na meji s Sirijo Suruc v napadu umrlo 34 ljudi.

Ne spreglejte